Acordul de Parteneriat 2014-2020. MADR va gestiona PNDR și POP

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va fi autoritate de management pentru Programul Național pentru Dezvoltare Rurală, respectiv Programul Operaţional pentru Pescuit.

Ministerul Fondurilor Europene publicat, ieri, 10 februarie 2014, a doua versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020 pe site-ul oficial – www.fonduri-ue.ro. Astfel, Ministerul Fondurilor Europene supune consultării publice varianta actualizată a acestui document de programare, care stabilește priorităţile de finanţare din Fondurile Europene Structurale și de Investiții pentru a susţine competitivitatea, convergența și cooperarea, pentru a încuraja dezvoltarea inteligentă, bazată pe creștere economică și incluziune socială. Propunerea de Acord de Parteneriat va fi transmisă Comisiei Europene la sfârşitul acestei luni, se arată într-un comunicat remis de Ministerul Fondurilor Europene.

Conform celei de a doua versiuni a Acordului de Parteneriat, Guvernul a propus următoarele alocări de fonduri de coeziune pentru programele operaţionale:

  • Programul Operațional Infrastructură Mare – 9,07 miliarde euro
  • Programul Operațional Regional – 6,47 miliarde euro
  • Programul Operațional Capital Uman – 3,44 miliarde euro
  • Programul Operațional Competitivitate – 1,26 miliarde euro
  • Programul Operațional Capacitate administrativă – 0,52 miliarde euro
  • Programul OperaționalAsistență Tehnică – 0,3 miliarde euro
  • Programele de cooperare transfrontalieră – 0,45 miliarde euro

Pe lângă MADR, vor avea atribuții de autoritate de management alte două ministere. Ministerul Fondurilor Europene va fi autoritate de management pentru Programul Operaţional Infrastructura Mare, Programul Operaţional Capital Uman, Programul Operaţional Competitivitate şi Programul Operaţional Asistență Tehnică. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice va fi autoritate de management pentru Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Capacitate Administrativă, respectiv pentru programele de cooperare teritorială europeană.

„Coordonarea va ține seama de lecțiile învățate în perioada 2007-2013 și va urmări eficientizarea procesului de implementare și reducerea poverii administrative, iar concentrarea tematică a fondurilor va asigura obținerea unui impact semnificativ al investițiilor, respectiv continuitatea intervențiilor sustenabile din actuala perioadă de programare”, se mai arată în documentul citat.

În perioada 2014-2020, România are alocate fonduri europene în valoare de aproximativ 21 de miliarde de euro pentru politica de coeziune. Raportată la numărul de locuitori, alocarea este cea mai mică din UE, de aproximativ 1.000 de euro/ locuitor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE