Achim Irimescu: Vrem ca din acest an sa lansam un fond de creditare al MADR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii isi propune ca in acest an sa lanseze un fond de creditare prin care sa asigure sprijin financiar beneficiarilor proiectelor implementate cu fonduri europene din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

„Am avut in ultima perioada mai multe discutii cu bancile. In prezent, este o situatie sa-i spunem favorabila, adica dobanzile s-au redus mult, sunt la circa 4 maxim 5%. Insa, intr-adevar, exista o problema cu accesul la credite. Dorim foarte mult sa realizam un fond de creditare al Ministerului, care bineinteles se va derula prin intermediul bancilor. Trebuia facut demult, mai ales ca legislatia ne permite acest lucru. Ne propunem ca in cel mai scurt timp sa adoptam legislatia necesara si sa definitivam cum va arata acest fond de creditare. Vrem ca din acest an sa spunem ca fondul functioneaza”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul emisiunii „Viata Satului”, de la TVR 1.

Necesitatea unui astfel de fond de creditare, cu dobanzi mult mai avantajoase, a fost remarcata cel mai bine in ultimii ani. Numai in doua trimestre, fermierii romani au fost nevoiti sa rezilieze, din cauza lipsei cofinantarii, proiecte europene in valoare de peste 800 de milioane de euro, din PNDR 2007-2013.

Romania a pierdut fonduri europene in valoare de 1,6 miliarde de euro in cadrul PNDR 2007-2013, o cauza importanta fiind lipsa cofinantarii, potrivit ministrului Agriculturii, Achim Irimescu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE