Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat recent ca Romania poate exporta carne de vita in Turcia, dupa ce doua unitati de abatorizate din judetele Calarasi si Bistrita-Nasaud au fost validate de specialistii turci, informeaza Agerpres.

„De cand suntem in Uniunea Europeana nu am exportat bovine vii si carne de vita in Turcia pentru ca s-a opus masiv deschiderii pietei catre UE din cauza encefalopatiei spongiforme bovine (ESB), cunoscuta drept boala vacii nebune. Recent, in contextul demersurilor pentru aderare, Turcia si-a revizuit punctul de vedere si a deschis exporturile pentru cateva state din UE. Romania a reusit, dupa un tur de forta, sa obtina si de la Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE) statutul de tara cu risc scazut la ESB”, a declarat ministrul Agriculturii, pentru sursa citata.

Seful MADR sustine ca redeschiderea comertului cu bovine si carne de vita in Turcia a survenit si in urma negocierilor purtate cu omologul turc, Faruk Çelik, precum si a diligentelor intreprinse de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pe langa institutia similara din Turcia.

Astfel, in urma unei misiuni de audit desfasurata in perioada 3-7 octombrie 2016 de catre specialisti din Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Cresterii Animalelor din Republica Turcia, au fost validate primele unitati de abatorizare pentru bovine ce pot exporta carne de vita.

Share on Facebook