Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat recent ca Romania poate exporta carne de vita in Turcia, dupa ce doua unitati de abatorizate din judetele Calarasi si Bistrita-Nasaud au fost validate de specialistii turci, informeaza Agerpres.
„De cand suntem in Uniunea Europeana nu am exportat bovine vii si carne de vita in Turcia pentru ca s-a opus masiv deschiderii pietei catre UE din cauza encefalopatiei spongiforme bovine (ESB), cunoscuta drept boala vacii nebune. Recent, in contextul demersurilor pentru aderare, Turcia si-a revizuit punctul de vedere si a deschis exporturile pentru cateva state din UE. Romania a reusit, dupa un tur de forta, sa obtina si de la Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE) statutul de tara cu risc scazut la ESB”, a declarat ministrul Agriculturii, pentru sursa citata.
Seful MADR sustine ca redeschiderea comertului cu bovine si carne de vita in Turcia a survenit si in urma negocierilor purtate cu omologul turc, Faruk Çelik, precum si a diligentelor intreprinse de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pe langa institutia similara din Turcia.
Astfel, in urma unei misiuni de audit desfasurata in perioada 3-7 octombrie 2016 de catre specialisti din Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Cresterii Animalelor din Republica Turcia, au fost validate primele unitati de abatorizare pentru bovine ce pot exporta carne de vita.