Abandonul terenurilor agricole si depopularea spatiului rural devine un fenomen tot mai intalnit la nivelul Uniunii Europene, din cauza provocarilor intalnite de catre locuitorii acestor zone iar, pana in anul 2030, peste 5 milioane de ha ar putea fi lasate parloaga, a declarat europarlamentarul roman, Daniel Buda.
In viziunea oficialului, aceasta tendinta de parasire a mediului rural poate fi influentata atat de factorii externi, precum schimbarile climatice, globalizarea sau crizele sanitare, asa ca sunt necesare o serie de instrumente eficiente prin care sa se minimizeze urgent impactul tuturor factorilor care ii determina pe oameni sa paraseasca mediul rural. Iata interventia europarlamentarului roman, Daniel Buda, in cadrul grupului de lucru pentru buget si politici structurale a Partidului Popular European
„Stimati colegi, dezvoltarea pe termen lung a spatiului rural este un subiect extrem de important. Recent, am avut o dezbatere in cadrul Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala pe marginea fenomenului de abandonare a terenurilor agricole. In momentul de fata, discutam de un fenomen sever la nivelul Uniunii Europene: peste 5 milioane de hectare la nivelul UE sunt in pericol sa fie abandonate. Acest lucru este o consecinta a faptului ca spatiul rural nu a fost suficient de bine finantat sau finantarile alocate nu au reusit sa fie transpuse in proiecte care sa permita dezvoltarea reala a zonelor rurale. Iata, deci, efectele generate sunt atat depopularea spatiului rural, cat si abandonarea terenurilor, ceea ce creeaza probleme majore in viitor. Cu toate ca in raportul prezentat in Comisia AGRI ni s-a transmis ca abandonarea terenurilor poate avea efecte pozitive asupra mediului, consider ca acest lucru este daunator deoarece ar permite o crestere a pradatorilor mari, a lupilor, a ursilor. Mai multe state membre, cum ar fi Romania, Austria, Franta au deja probleme serioase pe aceasta componenta. Iata, de ce cred ca trebuie sa ne impunem viziunea asupra acestei situatii, sa solicitam Comisiei sa vina cu masuri ferme in ceea ce priveste depopularea pe de-o parte, dar si asupra combaterii fenomenului de abandonare a terenurilor, pe de alta parte. Aceasta dezbatere este esentiala deoarece avem nevoie sa creionam o viziune coerenta pentru spatiul rural, iar PPE a fost intotdeauna un partid mereu aproape de fermieri si de spatiul rural.”