AAC scrisoare deschisa catre Comisiile de Agricultura, pentru acordarea despagubirilor pentru seceta: „Riscam sa nu mai putem cultiva”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Alianta pentru Agricultura si Cooperare trimite o noua scrisoare deschisa Comisiilor pentru Agricultura din Parlament, in care solicita alocarea, in regim de urgenta, a despagubirilor pentru seceta.

In conditiile in care asiguratorii  pot oferi asigurari pentru seceta doar exceptional, si pentru anumite culturi, iar lipsa infrastructurii de irigatii ii aduce in imposibilitatea de a iriga terenurile agricole, fermierii sunt dependenti de acordarea acestor despagubiri, fara de care exista riscul de a nu putea cultiva terenurile, se arata in scrisoarea deschisa a Aliantei pentru Agricultura si Cooperare, transmisa si catre Stiri Agricole.

Alianta pentru Agricultura si Cooperare doreste sa se adreseze Comisiilor pe care, respectiv, le conduceti, cu privire la situatia fermierilor romani afectati de efectele pe care seceta pedologica extrema din anul 2020 le-a avut asupra culturilor de primavara.

In cadrul intalnirii pe care am avut-o in data de 26.01.2021 la sediul MADR cu domnul ministru Adrian OROS, am primit asigurari ca sumele necesare efectuarii platilor reprezentand despagubiri pentru culturile de primavara au fost cuprinse in propunerea de buget transmisa catre Guvern si Ministerul Finatelor Publice pentru a fi incluse si aprobate odata cu adoptarea Bugetului de Stat pentru anul 2021.

Ne adresam dumneavoastra si colegilor dvs. membri ai celor doua Comisii pentru Agricutura, pentru ca impreuna sa sustineti si promovati alocarea si plata acestor despagubiri in regim de urgenta. Fermierii, indiferent de dimensiunea exploatatiei au fost afectati de efectele secetei pedologice extreme si in lipsa unui produs de asigurare, nu au capacitatea financiara de a relua ciclul de productie. Dupa cum stiti, asiguratorii NU asigura seceta decat exceptional si nu pentru toate culturile si nici pentru toata suprafata agricola cultivata. Deci, lipsa asigurarilor nu este imputabila fermierilor, asa cum adesea se vehiculeaza in spatiul public.

Fermierii sunt primii interesati sa irige, iar lipsa infrastructurii primare de irigatii nu este responsabilitatea lor, desi producatorii agricoli se implica alaturi de autoritati in reabilitatea celor existente, contrar impedimentelor de ordin procedural.

Acum trebuie sa luam masuri urgente pentru a limita riscul de a nu se cultiva terenul sau de a se folosi tehnologie agricola minimala, ceea ce va avea efect direct asupra productiilor, ofertei pe piata si veniturilor obtinute incepand cu anul 2021.

Gradul de expunere la insolventa in cazul exploatatiilor agricole care au fost afectate de seceta in anul 2020 este extrem de ridicat, majoritatea agricultorilor nefiind capitalizati ; acestia achizitioneaza inputurile cu plata la recolta sau se autofinanteaza prin incheierea unor contracte tip futures pentru 30-35% din media de productie estimata si pentru care azi sunt obligati la plata unor penalitati, generand astfel un efect de domino asupra comerciatilor de inputuri, traderilor de cereale, respectiv consumatorului, care va suporta majorarea de pret.

Din situatiile financiare aferente lunii decembrie 2020 si transmise catre ANAF de catre contribuabilii avand cod CAEN 0111 rezulta o scadere a cifrei de afaceri cu peste 70% comparativ cu perioada similara anului 2019, pentru exploatatiile aflate in zonele afectate de seceta pedologica.

Comparativ cu alte sectoare care au avut activitatea afectata de COVID-19 si au beneficiat de amanarea ratelor bancare, productia vegetala nu a avut de suferit ca urmare a acestei pandemii in mod direct, ci mai degraba indirect, ceea ce a facut fermierii neeligibili pentru masura specifica de amanare a ratelor. Astfel, astazi avem numeroase exploatatii agricole care, desi sunt considerate viabile, nu mai sunt finantabile si nu pot solicita imprumuturi pentru capital de lucru cu scopul de a reinfiinta culturile de primavara, pentru anul agricol 2021-2022.

Solicitarea noastra are si o latura sociala, justificata de faptul ca, in timp ce alte sectoare au disponibilizat angajati, contribuabilii avand coduri CAEN diviziunea 01- Agricultura – nu au renuntat la angajati. 4,5% dintre salariatii din Romania sunt angrenati in sectorul agricol, iar 40% dintre acestia sunt afectati indirect de seceta pedologica severa si vor avea de suferit anul acesta datorita problemelor financiare ale angajatorilor-fermieri care au avut culturile de primavara calamitate.

Solutia propusa de Alianta pentru Agricultura si Cooperare este PLATA DIN CREDITE BUGETARE.

Completarea proiectului Legii bugetului de stat aferent Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2021 astfel incat sa fie cuprinse, asa cum au fost promise fermierilor, in mod public si pe toate canalele media, sumele necesare pentru acordarea despagubirilor pentru culturile de primavara afectate de seceta pedologica severa 2020, precum si sumele ramase restante pentru despagubirile aferente culturilor de toamna.

In acest sens propunem ca:

Anexa 2 – SINTEZA cheltuielilor pe surse de finantare, capitole, subcapitole, paragrafe, titluri de cheltuieli, articole, alineate dupa caz, pe anii 2019-2024, sa se modifice astfel:

MADR, Cap 8301, gr.59 – Despagubiri acordate producatorilor agricoli in caz de calamitati naturale in agricultura:  (mii lei)

Specificatie:                                2020                 2021                     %

Credite Bugetare                      930.000          1.093.000             117,53

Data fiind gravitatea situatiei si urgenta efectuarii platilor catre fermieri consideram ca despagubirile pot sa ajunga in conturile fermierilor pana la sfarsitul lunii martie.

Domnilor Presedinti, va solicitam amendarea Legii bugetului de stat pe anul 2021 prin includerea la plata a sumei reprezentand despagubiri acordate producatorilor agricoli in caz de calamitati naturale in agricultura prin intermediul solutiei prezentate mai sus. Ramanem disponibili ca parteneri de dialog pentru detalii suplimentare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE