A început o afacere din „neștiință”: povestea moldoveanului care s-a făcut pescar în Deltă

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Chilia este unul dintre locurile în care orice pescar pasionat vrea să ajungă. Peisajele de basm și peștele din belșug sunt ingredientele care atrag aici tot mai mulți vizitatori din țară și de peste hotare. În vizită a venit și Dorian Marin, de loc din Iași, care s-a îndrăgostit de acest tărâm și a decis să rămână și să pornească o afacere.

Astfel, cu fonduri derulate  prin  Programul Operațional pentru Pescuit (POP) 2007-2013, a modernizat o amenajare piscicolă existentă, valoarea totală a proiectului fiind de peste14,33 milioane de lei.

Dorian Marin este unul dintre cei pentru care tot ceea ce ține de pescuit și pești nu mai reprezintă doar o pasiune, ci o afacere. Din 2011, o investiție de câteva milioane de euro îl leagă de Chilia Veche, o comună din județul Tulcea. Pasul, spune el, l-a făcut din necunoașterea totală a realității, dar și pentru că, dacă își propune ceva, găsește soluții pentru rezolvarea oricărui impediment.

„Am preluat 400 de hectare scoase din câmpul muncii, în sensul că nu se făcea piscicultură aici când am ajuns eu. Era numai stuf, fier vechi, clădirile se aflau în stare de prăbușire. Necunoașterea unor lucruri duce la lipsa fricii. Sincer, nu am evaluat corect în ce mă bag. Dar norocul meu a fost că am avut capacitatea intelectuală să stau deasupra valului, pentru că m-am lovit de tot felul de probleme tehnice care chiar mă puteau destabiliza“, a povestit Dorian Marin, citat de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală.

Antreprenorul din Iași spune că este fericit că alături de el a stat o „super echipă de moldoveni” de-ai lui, fără de care nu ar fi putut face nimic.

Milioane de euro pentru modernizare

Proiectul „Modernizare amenajare piscicolă existentă“, al cărui beneficiar este societatea Gip Est SRL, avându-l ca director general pe Dorian Marin, a fost cofinanțat prin Fondul European pentru Pescuit, în baza contractului de finanțare nerambursabilă din POP 2007-2013, încheiat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Direcția Generală Pescuit – Autoritatea de Management pentru POP.

Conform Contractului de finanțare nr. 91/04.04.2011, valoarea totală a proiectului este de 14.335.591,55 lei, din care valoarea totală eligibilă de 10.837.852,20 lei. Asistența financiară nerambursabilă s-a ridicat la 6.502.711,32 lei. Obiectivul general al proiectului a fost modernizarea Amenajării piscicole Chilia, Ferma 4. S-a urmărit modernizarea mai multor corpuri de clădiri de la stațiile de pompare, repararea debarcaderului de la stația de pompare 11, refacerea canalelor drenoare, a gropilor de pescuit, reparația călugărilor, montarea unui sistem solar, a două stații de epurare și a două stații de tratare a apei.

S-au achiziționat utilaje și echipamente de întreținere, echipamente pentru activitatea de acvacultură, echipamente necesare păstrării peștelui, îmbunătățirii condițiilor de muncă, pentru pompare, dar și echipamente pentru instalațiile electrice exterioare, utilaje și echipamente pentru transportul peștelui.

Prin acest proiect s-au creat și cinci locuri de muncă într-o zonă în care găsirea unui serviciu reprezintă o adevărată provocare.

Mai repede și mai eficient cu bani prin POP

Când a preluat această afacere de la fostul proprietar, a văzut ce se poate face și cum va arăta investiția peste șapte ani, nu doar ce era acolo.

„Am rezolvat conflict după conflict și m-am hotărât să intru în această afacere la care am văzut mai mult partea spectaculoasă“, spune directorul general al companiei.

Primele investiții le-a făcut din bani proprii, pentru populare și amenajarea digurilor. A înțeles apoi că poate accesa fonduri prin POP 2007-2013 și că proiectul său poate fi dus la bun sfârșit în altă manieră.

„Am văzut că putem obține și fonduri europene și că putem duce proiectul în alt mod la capăt, adică mult mai repede și în parametri pe care nu mi i-aș fi permis. În niciun caz nu puteam face fără bani europeni ce este acum aici, modernizarea fiind peste tot. Nu există niciun loc pe o suprafață de 400 ha care să nu fi fost atins“, a precizat Dorian Marin.

De la decolmatări, înlocuiri de pompe, canale, lucrări grele, hidrotehnice, diguri, amenajări, la transport intern cu mașini electrice – toate au contribuit la coborârea costurilor de producție și la realizarea unei producții estimate de peste 300 de tone de pește anual.

O astfel de investiție se amortizează în 6-7 ani dacă este menținută în parametri de producție de peste 70% din capacitate. Mai mult, creșterea prețului pentru un kilogram de pește, creștere cauzată și de cea a costurilor utilităților, te poate situa chiar în zona de profitabilitate.

Următorii pași avuți în vedere la această amenajare piscicolă ar fi o secție de procesare și dezvoltarea turismului piscicol. Dar toate acestea, după depășirea capacității de 70%, cu o creștere progresivă până la obiectivul asumat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE