80% din carnea de porc vanduta va proveni din importuri. Care este pretul pe kilogram?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Producatorii din Romania anticipeaza ca 80% din carnea de porc care se va gasi in galantare in aceasta perioada va proveni din importuri.

In acest moment, piata carnii de porc inregistreaza pierderi substantiale, din cauza pestei porcine africane.

De asemenea, marii producatori pun pierderile si pe seama vanzarilor necontrolate ale micilor crescatori.

“Piata carnii de porc este tipica apropierii sarbatorilor, este rupta in doua.

Este piata noastra, a fermelor comerciale care sunt autorizate sanitar-veterinar si care ne vindem animalele in viu catre abatoare si cealalta piata, cea a micului crescator, care are contact direct cu cumparatorul.

Citeste si: Politica Agricola Comuna, supusa reformei. Cum va fi modificat programul de 387 de miliarde de euro?

Exact din aceste motive noi nu reusim sa vindem catre abatoare cu mai mult de 6 lei/kilogram in viu, iar pe piata cealalta kilogramul este dublu sau aproape triplu.

Preconizam ca aproximativ 80% din carnea care se va gasi in comertul modern in galantare va proveni din importuri”, a declarat pentru AGERPRES presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), Ioan Ladosi.

Acesta sustine ca pe platformele de vanzari, cu toate ca este ilegal sa se vanda porc si carne de porc, sunt sute de anunturi cu preturi cuprinse intre 12 si 16 lei pe kilogramul de carne de porc in viu.

“ANSVSA promite de trei ani ca o sa adopte masuri astfel incat sa nu mai poata fi facute vanzari de porci si carne de porci pe aceste platforme, insa oamenii sunt destul de inventivi si ingeniosi si folosesc expresii foarte interesante pentru a inlocui cuvantul porc sau expresia carne de porc in tot felul de ghidusii, dar care sunt stravezii si evident ca oricine intelege despre ce e vorba, chiar daca nu sunt pronuntate cuvintele respective.

Realitatea este ca fenomenul nu a fost nici pe departe tinut sub control. Vorbim si de riscul pe care si-l asuma cei care achizitioneaza, pentru ca in mod normal nu ar trebui sa se vanda animale sau carne fara avizul unui medic veterinar.

Din acest punct de vedere avem o concurenta neloiala. Vindem carnea de porc in viu la 6 lei/kg, dar in acelasi timp platim si taxe si impozite pe vanzarile respective”, avertizeaza Ladosi.

Potrivit sursei citate, industria a pierdut numai in acest an peste 600.000 de animale din cauza PPA, porci care ar fi trebuit sa acopere consumul intern in aceasta perioada specifica in care creste consumul si, implicit, si cererea.

“Din pacate, acoperim destul de putin din consumul intern din cauza pestei porcine africane, doar in lunile care s-au scurs in acest an au fost eutanasiate 600.000 de animale care ar fi trebuit sa ajunga acum, in perioada Sarbatorilor, in galantare, iar acest lucru a condus la o reducere semnificativa a sacrificarilor lunare in abatoarele autorizate.

Daca anterior aveam undeva la 80.000 de porci sacrificati intr-o saptamana in Romania, acum s-a ajuns la 65.000 de porci. Aceasta se vede mai ales in importuri”, a spus el.

In ceea ce priveste pretul carnii de porc din magazine, Ladosi sustine ca este foarte dificil sa faci o apreciere intrucat carnea se vinde pe sortimente, insa la carcasa diferenta este foarte mare fata de cat primesc producatorii.

“In contextul in care noi primim pe carcasa in jur de 7,50 lei/kg, pretul in magazine l-am gasit intre 11 si 14 lei/kg. Aceasta este diferenta si ea merge strict in buzunarele celui care vinde carcasa”, a subliniat Ioan Ladosi.

Fermele comerciale au pierdut anul acesta circa 40% din femelele de reproductie, ceea ce inseamna aproximativ 1,5 milioane de porci, iar acest lucru va conduce la majorarea importurilor.

“In ceea ce priveste repornirea productiei anul viitor este greu de facut asemenea predictii si mai ales extrem de riscant.

Anul acesta s-au pierdut din fermele comerciale aproximativ 40% din femelele de reproductie, ceea ce inseamna un handicap si o reducere a numarului de porci produsi pentru anul viitor de aproximativ 1,5 milioane.

Este o treime din ce produceam intr-un an, iar asta va conduce la o crestere si mai mare a importurilor de carne de porc anul viitor.

Datele oficiale arata ca industria acopera in prezent cam 30% din consumul intern.

Noi, ca asociatie, nu cuprindem absolut toti crescatorii, dar s-ar putea sa fie si mai putin, mai ales in contextul in care in perioada aceasta cererea o sa creasca si ca atare si cantitatea de carne de porc importata va creste”, a adaugat reprezentantul asociatiei.

In privinta masurilor care ar trebui luate de autoritati astfel incat sectorul sa isi revina, Ioan Ladosi a transmis un mesaj clar: stoparea pestei porcine africane.

“Ar fi multe de discutat, dar esenta esentelor este una simpla, sa faca ceea ce trebuie si tot ceea ce am cerut de 4 ani si jumatate: sa stopeze pesta.

Fara acest prim pas esential, nu exista niciun fel de viziune optimista asupra revenirii sau refacerii sectorului, intrucat riscul de contaminare a fermelor si de eutanasiere a animalelor din ferme continua sa ramana extrem de ridicat si fermierii nu mai pot sa isi permita riscul sa repopuleze fermele afectate si sa reia fluxul productiv.

Din calculele noastre, pagubele directe si indirecte au depasit deja un miliard de euro din cauza pestei porcine africane”, a mai spus presedintele APCPR.

 

Nu in ultimul rand, acesta a subliniat importanta adoptarii asa zisei Legi a porcului, respectiv a unui act normativ care sa reglementeze partea de biosecuritate, de individualizare si de miscare a animalelor in teritoriu si totodata respectarea acestei legi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE