Sprijinul pe suprafaţă pentru fermierii din agricultura ecologică ar putea creşte la 600 euro/hectar, în perioada 2014-2020, de la un sprijin situat între 160 şi 250 de euro, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
„Sunt două aspecte importante care vor veni în sprijinul fermierilor pe viitoarea Politică Agricolă Comună, care va intra în vigoare la la 1 ianuarie 2014. În primul rând pe pilonul I, partea de plăţi directe, fermierii care sunt în agricultura ecologică vor avea din start acel 30% care se acordă numai celor care îndeplinesc pachetul de înverzire şi aici mă refer la rotaţia culturilor, la pajiştile permanente, menţinerea lor şi la suprafeţe care se lasă nelucrate sau cu acele culturi proteice”, a spus Daniel Constantin, la o conferinţă de presă organizată Asociaţia Bio România, informează Agerpres.
Acesta a explicat că în condiţiile în care, în prezent, un fermier primea 150 de euro la hectar ca plată pe suprafaţă, din start el va primi aceeaşi sumă sau mai mare în perioada imediat următoare, dacă îndeplineşte aceste condiţii de înverzire. În opinia ministrului, cel care este în agricultura ecologică nu trebuie să le îndeplinească, pentru că se subînţelege că îndeplineşte automat criteriile de înverzire.
„Cea de-a doua formă de sprijin din pilonul II de dezvoltare rurală se referă la creşterea sprijinului pe suprafaţă pentru cei care sunt certificaţi în agricultura ecologică. Dacă până acum acest sprijin varia între 160 şi 250 de euro, în perioada imediat următoare, deci 2014-2020, poate ajunge sau depăşi 600 de euro pe hectar”, a menţionat şeful MADR.
Asociaţia Bio România a organizat miercuri o conferinţă de presă în care a anunţat măsurile luate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în anul 2013 pentru a menţine sprijinul acordat fermierilor din agricultura ecologică la un nivel motivant pentru aceştia şi care să permită dezvoltarea sectorului.