legumicole

4 reguli de aur pentru intretinerea corecta a culturilor legumicole in spatiile protejate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Legumele sunt o parte esentiala a alimentatiei. In conditii de microclimat, productia de legume poate continua si in extrasezon. Pentru a obtine productii care sa faca toate investitiile rentabile, este nevoie de intretinerea corecta a culturilor legumicole din spatiile protejate. Se poate afirma ca acestea sunt cele mai importante reguli pe care agricultorii trebuie sa le respecte. 

  1. Pregatirea si intretinerea terenului

Pregatirea terenului incepe cu indepartarea resturilor vegetale ramase dupa culturile anterioare, urmata, obligatoriu, de dezinfectarea solului, operatiune esentiala intr-un spatiu inchis, asa cum este cel dintr-o sera sau dintr-un solariu. La fel de importante sunt si lucrarile de fertilizare, afanare si sapare a solului. Pe aceeasi lista se afla si formarea brazdelor si drenarea solului, daca acest lucru este necesar. Toate aceste lucrari pot varia in functie de tipul culturii care urmeaza a fi infiintata in respectivul spatiu protejat.  

Este necesar ca toate lucrarile sa fie corect realizate, iar utilajele ideale pentru astfel de lucrari sunt cele care au urmatoarele caracteristici, pentru a putea fi usor folosite in spatii protejate:

  • manevrabilitate;  
  • dimensiuni reduse; 
  • manere ergonomice; 
  • aspect compact. 

Alte conditii pe care trebuie sa le indeplineasca aceste utilaje sunt: 

  • adaptabilitatea, astfel incat sa poata fi utilizate la mai multe tipuri de lucrari; 
  • functiile adiacente (de exemplu, scoaterea cartofilor sau prasirea);  
  • eficienta ridicata pe terenurile usoare, nisipoase si moi, cu un grad ridicat de umezeala, specific serelor si altor tipuri de arii protejate, destinate culturilor leguminoase.  

Echipata cu motor puternic si fiabil, motosapa pe benzina raspunde tuturor acestor cerinte si te ajuta sa pregatesti si sa intretii terenul, in conditii optime. 

  1. Crearea conditiilor optime de mediu

Spatiile protejate permit adaptarea microclimatului interior la necesitatile fiecarui tip de cultura. Aceasta presupune incalzirea si mentinerea unei temperaturi optime, ventilarea continua a mediului si aerisirea prin deschiderea solarului sau a serei in anumite intervale orare, tinand cont de conditiile de temperatura exterioara. Totodata, microclimatul este adaptat la necesitatile plantelor in functie de etapa de crestere.  

Este important ca microclimatul realizat in interiorul spatiilor protejate sa previna variatiile mari si bruste de temperatura, care pot afecta culturile. Pastrarea unor conditii ideale este si mai importanta in etapa de crestere a plantelor, imediat dupa rasadire, precum si in fazele de inflorire si rodire a acestora. 

Microclimatul va trebui sa ofere conditii ideale de activitate si polenizatorilor, astfel incat sa fie posibila obtinerea de rod, in functie de fiecare tip de cultura. 

  1. Lucrari generale si speciale de intretinere

Scopul lucrarilor de intretinere este acela al unor productii care sa atinga un anumit standard de cantitate si calitate, astfel incat costurile de productie sa fie acoperite si sa genereze un plus de valoare.  

Lucrarile de intretinere sunt specifice tipului de cultura, dar exista si o serie de interventii comune care sunt, in acelasi timp, si cele mai importante. Printre acestea se numara:

  • afanarea solului, care poate fi realizata manual sau mecanizat, inclusiv prin folosirea motosapelor; 
  • irigatiile sau drenarea excesului de apa; 
  • tratamentele de fertilizare, necesare unor tipuri de culturi de legume; 
  • mulcirea solului, pentru a se evita proliferarea buruienilor, dar si cu scopul de a mentine umiditatea la un nivel ideal; 
  • legarea lujerelor de plante; 
  • indepartarea excesului de frunze, pentru canalizarea nutrientilor catre rodul plantelor. 

In functie de evolutia culturilor, de riscurile posibile sau pentru prevenirea unor probleme, se poate interveni preventiv si cu alte lucrari de intretinere. In acelasi timp, la fel de importanta este respectarea masurilor fitotehnice.

  1. Combaterea bolilor si daunatorilor

De departe, aceasta este una dintre cele mai importante activitati, dar fiind faptul ca dintr-un spatiu protejat, unde exista un microclimat optim, evolutia bolilor si proliferarea daunatorilor pot fi explozive. Procedurile incep din faza de infiintare a culturii, atunci cand are loc pregatirea solului manual sau cu o motosapa, si continua pe toata durata de viata a culturii.  Esentiala este monitorizarea atenta a acesteia atat in ceea ce priveste bolile specifice respectivului soi de legume, cat si pentru identificarea semnelor atacurilor daunatorilor. 

Combaterea efectiva a bolilor si a daunatorilor se face cu substantele chimice specifice. Nu doar instructiunile de folosire ale acestora trebuie corect intelese, ci este necesar de luat in calcul si faptul ca acestea vor fi utilizate intr-un spatiu inchis unde, in mod firesc, concentratia poate creste peste limitele admise si recomandate. 

Productia de legume poate fi influentata de multi factori, dar folosirea unor utilaje adecvate poate fi garantia unor productii bogate si eficiente din punct de vedere economic. 

 

Sursa foto: Shutterstock.com

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE