Intretinerea culturii agricole se realizeaza in perioada de vegetatie, printr-o serie de lucrari de ingriire specifice, cum ar fi indepartarea daunatorilor, fertilizarea sau afanarea solului. Prin eliminarea factorilor care afecteaza cultura si implementarea masurilor ce favorizeaza buna dezvoltare, aceste lucrari au scopul de a maximiza calitatea si cantitatea recoltei.
Facilitarea lucrarilor de ingrijire cu ajutorul tehnologiilor performante permite obtinerea unei productii de succes. Afla ce presupune intretinerea mecanizata a culturilor agricole in sere si solarii.
Ingrijirea solului
Lucrarile de ingrijire a terenului dintre plante si randuri (prasitul) au rolul de a mentine solul afanat si curat, ceea ce favorizeaza dezvoltarea sistemului radicular al plantei. Pentru a realiza acest proces in mod mecanizat, se recomanda utilizarea unei motofreze sau a unui motocultor prevazut cu freza. Motocultorul este, de fapt, un tractor monoax de mica putere, la care pot fi atasate diferite echipamente, cum ar fi plug, remorca, instrumente de stropit sau cultivat. Ai grija sa alegi un tractor special pentru sere si solarii din magazinele cu tractoare agricole de vanzare. In cazul culturilor palisate (dispuse pe verticala), cum ar fi cele de tomate sau castraveti, se recomanda o motofreza cu operare manuala, care sa poata patrunde intre randuri.
Irigarea
Irigarea mecanizata in sere si solarii poate fi efectuata prin aspersiune, pe rigole, prin picurare sau prin conducte subterane. In cazul serelor industriale, cea mai utilizata este irigarea prin aspersiune, care este caracterizata de udarea prin picaturi fine, intr-un mod uniform, fara sa taseze terenul. In plus, aceasta imbunatateste umiditatea aerului. Poate fi efectuata cu ajutorul aspersoarelor fixe sau a unei rampe mobile. In cazul solariilor, insa, se preteaza mai bine irigarea pe rigole sau prin picurare.
Fertilizarea
Administrarea ingrasamintelor are ca scop asigurarea unei bune stari de nutritie a plantelor, recomandarile privind fertilizarea fiind diferite in functie de specie. Ingrasamintele solide se pot administra mecanizat cu ajutorul cultivatoarelor fertilizatoare. Atunci cand ingrasamintele sunt sub forma de solutii, pot fi aplicate prin irigare pe rigole sau prin aspersiune, prin conectarea instalatiei de fertilizare cu cea de irigat.
Combaterea bolilor si daunatorilor
Aplicarea erbicidelor, insecticidelor si fungicidelor poate fi realizata rapid si eficient cu ajutorul masinilor de stropit, prin presiune sau actiune mecana si pneumatica. Poti opta pentru un aparat purtat de catre om, pentru unul care se cupleaza la tractor sau pentru unul carosabil. Acesta din urma poate fi mecanizat in serele cu instalatie electrica, dar poate fi si actionat manual, acolo unde aceasta lipseste.
Un alt aparat pentru combatarea bolilor si daunatorilor este cel care produce aerosoli. Acesta utilizeaza cantitati mici de tratament si produce vapori care condenseaza in picaturi mici, cu viteza de cadere mica, invaluind planta sub forma de ceata.
Alte lucrari de ingrijire in spatii protejate
In spatiile protejate, sunt necesare si lucrarile pentru asigurarea microclimatului potrivit (lumina, aerisire, umiditate, temperatura), conform speciei. Atat aerisirea, cat si incalzirea serelor si solariilor se pot efectua automatizat cu ajutorul sistemelor de ventilare cu aeroterme. Incalzirea mai poate fi realizata si cu ajutorul altor surse de caldura, cum ar fi cea provenita de la centralele electrice sau de termoficare si cea produsa de procesele tehnologice (caldura reziduala).
In cazul unei polenizari insuficiente, stimularea fructificarii se poate efectua prin curent de aer sau pe cale chimica, cu ajutorul aparatelor de stropit, sau prin vibratii, cu ajutorul unui vibrator electromagnetic. Bioxidul de carbon poate fi asigurat de arzatoarele fixe sau deplasabile, controlate de sisteme de automatizare care regleaza debitul de combustibil, pe baza concentratiei acestui gaz in aer.
Prin urmare, lucrarile de ingrijire in spatii protejate pot fi mecanizate in numeroase moduri, facilitand astfel procesul de productie. Asigura-te ca sera sau solarul este construit in asa fel incat sa permita introducerea si utilizarea acestor echipamente.
Sursa foto: Shutterstock.com