Top 4 aspecte-cheie pentru intretinerea culturii de rapita primavara, dupa iesirea din iarna

Facebook
Twitter

In tara noastra, rapita de toamna se adapteaza cel mai bine conditiilor locale. Succesul in cultivarea sa depinde si de o strategie eficienta de protectie a culturii. De aceea, daca vrei sa iti optimizezi productia, va trebui sa adopti o serie de practici moderne. 

Tranzitia de la iarna la primavara este momentul potrivit pentru a evalua si implementa strategii avansate, care sa asigure, pe langa supravietuirea culturii, prosperitatea ei.  

In continuare, vei descoperi patru aspecte-cheie pentru intretinerea culturii de rapita primavara, in vederea obtinerii unui randament optim.  

1. Acorda o atentie deosebita erbicidarii 

Utilizarea adecvata a erbicidelor este importanta pentru a preveni competitia dintre rapita si buruieni. Astfel, se asigura un mediu propice pentru dezvoltarea plantelor. 

Sistemul de productie Clearfield® combina hibrizi selectivi de rapita, care au un potential ridicat de productie, cu un erbicid eficient si inovator, cum ar fi Cleravo®. Acest produs este destinat exclusiv erbicidarii culturii de rapita de tip Clearfield®, combate buruienile dicotiledonate dificile, inclusiv cele crucifere, si este flexibil in aplicare. Actioneaza in principal ca erbicid foliar (postemergent) si are in compozitia sa doua substante active: imazamox și quinmerac. 

Produsul este destinat erbicidarii in toamna sau in primavara a culturii de rapita de toamna de tip Clearfield®. Acesta se aplica:

 • pentru rapita de toamna – primavara, dupa pornirea vegetatiei, cand plantele se afla la inceputul elongarii stemului (faza de rozeta) pana la aparitia primilor boboci florali (BBCH 30-50);
 • pentru rapita de primavara – in stadiul de vegetatie BBCH 10-18, cand planta are 2-8 frunze. 

Aplicat in doza recomandata de 0.8-1l/ha, produsul poate combate un spectru larg de buruieni, cum ar fi Anthemis spp., Brassica napus, Capsella bursa-pastoris, Stellaria media, Veronica spp., Viola arvensis, Sinapis arvensis etc. 

2. Adopta o abordare moderna de protectie a culturii fata de boli 

O strategie moderna de protectie a culturii de rapita nu se limiteaza la simpla aplicare a unor fungicide conventionale. Fungicidele inovatoare combat bolile si imbunatatesc arhitectura plantei, rezistenta la cadere, toleranta la stres etc. In acest sens, strategia ta se poate baza, de exemplu, pe doi piloni esentiali: 

 • Folosirea fungicidelor cu efect de regulator de crestere 

Aplicarea unui astfel de produs pentru cultura de rapita are dublu scop: combaterea bolilor specifice si imbunatatirea arhitecturii plantei. Un fungicid de acest tip este Caramba® Turbo, al carui efect dublu este dat de cele doua substante active: metconazol si mepiquat clorura. 

In urma aplicarii, plantele sunt omogen dezvoltate, mai stabile, bogat ramificate si cu un potential ridicat de productie. In plus, se reduce usor talia plantei si creste rezistenta la caderea plantelor. Acesta combate principalele boli ale rapitei, cum ar fi: 

 • Alternarioza (Alternaria brassicae); 
 • Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea); 
 • Putregaiul negru (Phoma lingam); 
 • Fainarea (Erysiphe communis).  
 • Utilizarea tratamentelor care cresc toleranta la stres 

Productia de rapita poate suferi pierderi semnificative din cauza bolilor precum Sclerotinia si Alternaria, mai ales in conditii meteorologice propice dezvoltarii lor. Reducerile de productie pot fi de pana la 30% in cazul Sclerotiniei si 20% in cazul Alternariei. Pentru evitarea acestor pierderi, aplica un fungicid ca Pictor®. 

Atunci cand sunt tratate cu acest produs, chiar si in absenta bolilor, culturile realizeaza productii mai mari. Acest lucru se intampla deoarece plantele vor simti mai putin efectele stresului cauzat de atacul bolilor sau insectelor, seceta sau temperaturi scauzute. 

Eficienta produsului este data de cele doua substante active: boscalid si dimoxistrobin, care au o actiune sinergica. 

3. Obtine un bun management al rezistentei 

Pentru evitarea dezvoltarii rezistentei la substantele active folosite in protectia culturii, obtinerea unui bun management al rezistentei este crucial. De aceea, este necesara utilizarea alternativa a produselor de protectie, care au un spectru larg de actiune si care adopta moduri diferite de actiune.  

Eficient in combaterea bolilor este si fungicidul sistemic Pictor® Active, ce are la baza substantele active boscalid si piraclostrobin. Este flexibil in aplicare si ofera rezultate excelente de productie.

Pentru combaterea eficienta a bolilor care produc daune semnificative in cultura de rapita, poti folosi fungicidul Pictor® Revy, cu o compozitie revolutionara si o formula special dezvoltata. Acesta are la baza doua substante active de top, Revysol® (mefentrifluconazol) si boscalid, ofera flexibilitate in momentul aplicarii, rezistenta puternica la spalare si combate un spectru larg de boli la un nivel mai ridicat de eficacitate. 

4. Adopta un management integrat pentru protectia culturii 

Pentru o protectie eficienta, abordarea integrata trebuie sa combine atat practicile fitotehnice, cat si cele agrofitotehnice. Cele mai bune practici agricole includ: 

 • lucrarea corecta a solului si implementarea pe deplin a unei tehnologii mecanizate perfect adaptate culturii de rapita; 
 • densitatea de semanat (cea recomandata este intre 40 si 60 de plante la mp); 
 • irigatia si alte interventii de imbunatatire a terenului; 
 • administrarea controlata a ingrasamintelor; 
 • rotatia culturilor (cea mai eficienta este la 3-4 ani si nu trebuie sa se intercaleze cu culturile care au boli comune, cum ar fi soia, floarea-soarelui, mustarul). 

Asadar, pentru un bun randament al culturii de rapita primavara, implementeaza aceste patru aspecte-cheie si acorda atentie tehnologiei de cultivare.

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE