Romsilva a programat pentru 2024 recoltarea a 9,3 milioane de metri cubi de lemn din padurile proprietatea statului. 4,81 milioane mc vor fi lemn fasonat, iar 4,49 milioane mc lemn pe picior, noteaza regia autonoma.
Anul trecut, Romsilva a majorat cu 24% volumul de lemn fasonat pus pe piata, recoltat din padurile proprietatea publica a statului.
Numai in primele 11 luni ale lui 2023 au fost recoltati, prin forte proprii ale Romsilva sau prin contracte de prestari servicii cu operatori atestati, peste 3,9 milioane mc de lemn fasonat, cu 688.400 metri cubi mai mult ca in perioada similara a anului 2022.
Citeste si: APIA, noutati despre subventia la motorina. 261 de milioane de lei, acordate fermierilor
Pretul mediu al lemnului fasonat, pentru sortimentele destinate industrializarii, obtinut in urma licitatiilor electronice, a fost de 503 lei/mc, fara TVA.
„Din volumul total de lemn recoltat, in primele 11 luni ale anului 2023, au fost valorificate catre operatorii economici si catre persoanele fizice 3,53 milioane metri cubi, diferenta de volum regasindu-se in proceduri de valorificare in curs.
Volumul stabilit pentru a fi recoltat si valorificat ca lemn fasonat a fost de 50% din programul de recoltare pe 2023, in conformitate cu prevederile Codului Silvic”, a transmis la finele anului trecut directorul general al Romsilva, Daniel Nicolaescu.
Potrivit sursei citate, valorificarea lemnului fasonat s-a realizat de catre RNP – Romsilva din cele 1.076 de depozite de masa lemnoasa, din care 327 permanente si 749 temporare, unde specialistii sorteaza lemnul, fiecare piesa primind destinatia industriala adecvata.
De asemenea, din padurile proprietatea publica a statului administrate de regie s-au recoltat, tot in primele 11 luni ale anului trecut, 4.115.900 mc cubi ca lemn pe picior, la un pret mediu de valorificare de 309,41 lei/mc, fara TVA.
„Tot lemnul valorificat de catre Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, fasonat sau pe picior, a fost vandut prin intermediul unei platforme electronice de licitatii, un sistem care asigura transparenta, acces echitabil si nelimitat al participantilor si conditii de concurentialitate”, a sustinut seful Romsilva.
Romsilva administreaza 3,13 milioane hectare paduri proprietatea publica a statului, circa 48% din padurile tarii, si asigura servicii silvice pentru circa un milion hectare de paduri aflate in alte forme de proprietate.
Toate padurile proprietatea publica a statului detin certificarea managementului forestier la standarde internationale.
De asemenea, Romsilva administreaza 22 de parcuri nationale si nationale, precum si 12 herghelii de stat.