Cultivarea tomatelor in spatii protejate – 4 aspecte-cheie pentru un randament bun

Facebook
Twitter

Un randament bun nu inseamna doar recolte sanatoase si bogate. Pe langa calitatea si cantitatea recoltelor, o productie de succes este caracterizata si de profitabilitate continua, inclusiv in extrasezon. In ceea ce priveste cultura de tomate in solarii, se pot obtine productii de 40-50 t/ha in ciclul scurt si de 55-70 t/ha in ciclul prelungit.

In sere, ciclul I poate asigura o recolta de 70-100 t/ha, iar ciclul II, de 50-70 t/ha. Aceste productii sunt posibile prin adoptarea unor strategii fitosanitare si agrotehnice potrivite. Descopera cele 4 aspecte-cheie pentru un randament bun la cultura de tomate. 

Amplasarea corecta a serelor si solariilor

Daca iti doresti sa infiintezi cultura tomatelor in solarii sau sere, primul lucru de luat in considerare este modul de amplasare a spatiilor protejate. Este indicat sa tii cont de urmatoarele recomandari:

  • Alege un teren plan, cu orientare catre Sud sau Sud-est;
  • Amplaseaza sera sau solarul intr-o zona neocupata de cladiri sau alte constructii, pentru a evita umbrirea spatiului;
  • Asigura-te ca spatiul protejat nu va fi situat pe directia vanturilor dominante;
  • Daca urmeaza sa construiesti o sera, verifica nivelul apei freatice. Aceasta trebuie sa fie la o adancime de 1,5-2 m;
  • Evalueaza calitatea solului si alege unul fertil. Daca este necesar, aplica tratamente de fertilizare potrivite speciei, conform recomandarilor specialistilor;
  • Amplaseaza spatiul protejat intr-o zona racordata la energie electrica, apa si energie termica, in vecinatatea cailor de comunicatii, pentru facilitarea transportului (1).

Importanta pregatirii serei sau a solariului

Este esential sa alegi materiale de calitate superioara, astfel incat acestea sa fie rezistente la conditii meteo nefavorabile (vanturi puternice, caderi de zapada). De asemenea, constructia trebuie realizata in asa fel incat sa permita mecanizarea lucrarilor agrotehnice (2). 

In cazul folosirii unui schelet deja construit, este necesara repararea si consolidarea acestuia, indepartarea elementelor ascutite (cum ar fi capete de sarma, cuie) si intinderea sarmei sau inlocuirea ei (2). 

Pregatirea serelor si solariilor mai presupune si urmatoarele masuri:

Dezinfectare

Inainte de infiintarea culturii, lucrarile de dezinfectie a solului (la suprafata si la adancime de 30-35 cm) si scheletului sunt absolut necesare pentru a combate agentii patogeni si daunatorii. Este recomandata dezinfectarea termica (cu abur, la 105-110°C) si chimica, folosind produse fitosanitare si echipamente specifice (1). 

Lucrari ale solului

Pe langa dezinfectia solului, acesta trebuie pregatit pentru plantare prin mai multe lucrari. Pentru o dezinfectie eficienta, este necesara afanarea solului, la 40-45 cm adancime (1). Este recomandata, de asemenea, indepartarea resturilor vegetale, evacuarea apei acumulate, nivelarea solului si modelarea solului sub forma de benzi, pentru facilitarea mecanizarii (2).    

Crearea conditiilor optime de mediu

In cazul tomatelor timpurii, in perioada plantatiei, temperatura in aer trebuie sa fie de 18-20°C, iar in sol de 12-14°C. Pana la fructificare, sunt necesare temperaturi de 20-22°C in aer si 14-16°C in sol. In perioada fructificarii, temperaturile trebuie sa fie de 22-25°C in aer si 18-22°C in sol (2). Astfel, este necesara inchiderea spatiului protejat in sezonul rece sau in zilele racoroase si aerisirea in zilele insorite, pentru controlul temperaturii. 

Vara, solariile trebuie umbrite, iar geamurile de pe acoperis trebuie acoperite cu un strat de creta. In sezonul rece, materialele de acoperire trebuie sa fie transparente (2). Umiditatea aerului si solului sunt alte aspecte importante pentru asigurarea conditiilor optime de mediu. 

Protejarea eficienta a culturii de boli, imburuienare si daunatori

Pentru a proteja eficient cultura de tomate impotriva bolilor, buruienilor si daunatorilor, se recomanda utilizarea produselor fitosanitare:

  • Fungicidele: Ajuta la prevenirea si tratarea bolilor la tomate, care pot compromite cultura. Produsele precum fungicidul Dagonis sunt concepute pentru a combate agentii patogeni care cauzeaza mana, patarea cafenie, fainarea, alternarioza, putregaiul cenusiu sau alte boli ale plantelor.  
  • Erbicidele: Buruienile concureaza cu legumele pentru elementele nutritive, afectandu-le cresterea. Erbicidele, cum ar fi StompAqua, sunt indicate pentru a tine sub control imburuienarea. 
  • Insecticidele: Culturile pot fi atacate de daunatori, precum Tuta absoluta (molia miniera), care este frecvent intalnita in spatiile protejate. Folosirea insecticidelor potrivite, cum ar fi Alverde, este o metoda eficienta de a preveni pierderile cauzate de aceasta. 

De asemenea, daca planuiesti sa infiintezi o cultura in solarii si sere pe suprafete mici, ai la dispozitie aceste produse si sub forma microambalata. 

Atentie! Citeste frazele de avertizare si utilizeaza cu precautie produsele fitosanitare, respectand recomandarile de pe eticheta. 

Efectuarea corecta a lucrarilor agrofitotehnice

Lucrarile agrofitotehnice de intretinere efectuate corect reprezinta un alt aspect important in vederea obtinerii unei productii cu randament bun.

  • Copilirea este una dintre cele mai importante lucrari pentru culturile din spatiile protejate. Aceasta se realizeaza atunci cand lastarii au 4-5 cm lungime (2).
  • Irigarea corecta se efectueaza pe rigole sau prin aspersie. In ciclul scurt, norma de irigare este de 4.000 m3/ha (10-12 udari), iar în ciclul lung, de 5.500-6.000 m3/ha (15-20 irigari) (2,3).
  • Fertilizarea faziala trebuie efectuata in functie de elementele nutritive prezente deja in sol si de tipul sistemului de cultura (ciclu scurt sau lung). 

Asadar, tine cont de toate aceste aspecte, pentru a obtine o recolta de succes in sere si solarii. Cere sfatul specialistilor in domeniu, pentru a te asigura ca utilizezi produsele si materialele potrivite.  

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Referințe:

  1. „Culturi agricole protejate” (material pentru studenții anului II programul de master. Tehnici nepoluante în industria agroalimentară), Conf. univ. dr. ing. Ioan Băisan, Universitatea Tehnică „Gh. Asacchi” din Iași, Facultatea de Mecanică, 2016
  2. „Tratat de legumicultură”, Ruxandra Ciofu – coordonator, Nistor Stan, Victor Popescu, Pelaghia Chilom, Silviu Apahidean, Arsenie Horgoș, Viorel Berar, Karl Fritz Lauer, Nicolae Atanasiu, Editura Ceres, București, 2004
  3. „Legumicultură. Volumul III”, Nistor Stan – coordonator, Neculai Munteanu, Teodor Stan, Editura „Ion Ionescu de la Brad”, Iași, 2003

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE