Ministrul Chesnoiu ii linisteste pe consumatori: Romania produce mai multi cartofi decat consuma

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In prezent, Romania produce mai multi cartofi decat consuma. Singurul element care lipseste din peisaj este capacitatea de stocare, la care Romania nu performeaza excelent in momentul de fata.

Pentru prima data in ultimii ani avem o alocare bugetara de 15 milioane de lei sprijin direct catre producatorii de cartofi. Romania produce mai multi cartofi decat consuma si decat ar avea nevoie in mod uzual.

Singurul element care ne lipseste din acest peisaj erau depozitele de cartofi, iar pe acest aspect am venit cu un program prin care vom finanta in Planul National Strategic viitor cu 50 de milioane de euro infiintarea de depozite. Sigur, lucrurile se vor corecta in timp”, a spus Chesnoiu.

Ministrul de resort a mentionat, in acelasi timp, ca, in momentul de fata, nu se pune problema unei plafonari a preturilor la alimente, dar exista o serie de analize pe baza carora se vor anumite decizii, daca situatia o va impune.

Citeste si: Sindalimenta: industria alimentara romaneasca, aproape de faliment. Care sunt cauzele?

“Sunt scenarii pe care noi le-am luat in analiza, si nu de acum de la criza ucraineana, de la acest conflict armat, ci inca de la preluarea mandatului, pentru ca ele trebuie sa fie pregatite si atunci cand apar dezechilibre sau situatii in care trebuie sa intervii sa le ai la dispozitie sa le poti aplica.

In momentul de fata nu se pune problema unei plafonari a preturilor (la alimente, n.r.).

In momentul in care se constata ca se depasesc anumite marje, atunci se poate interveni si cu siguranta nu o sa ezitam sa luam aceste decizii cand se impune.

Avem pregatite mai multe scenarii, dar nu mergem pe banuieli, ci pe situati factuale si atunci cand se impune, cu siguranta intervenim”, a subliniat oficialul.

In ceea ce priveste limitarea exporturilor de cereale, demnitarul a afirmat ca, in mod sigur, “nu vom ezita sa luam orice decizie care sa ne asigure necesarul de consum intern, dar nu se pune problema in acest moment”.

“Avem stocuri de legatura si avem necesarul intern pentru principalele cereale in Romania.

Daca se va impune, cu siguranta nu vom ezita sa luam orice decizie care sa ne asigure necesarul de consum intern, dar nu se pune problema in acest moment. Haideti sa va explic cum este si cu aceste interziceri la export, pentru ca s-a vorbit foarte mult in spatiul public.

Nicio tara nu a impus interdictie la export in sensul in care s-a inteles ca niciun bob de grau sau de porumb nu iese din tara respectiva. Inclusiv Ungaria, care a introdus licente la export, adica orice tranzactie cu cereale se raporteaza statului maghiar se analizeaza tranzactia respectiva daca pune in pericol stocurile necesarului intern de consum si se acorda aceasta licenta sau nu.

In momentul de fata nu discutam de interdictii decat, evident, in Rusia, care a introdus la nivel global o panica generalizata prin agresiunea militara impotriva Ucrainei.

Din punct de vedere al Romaniei, noi suntem stabili din toate perspectivele legate de asigurarea stocurilor cu produse agroalimentare”, a precizat Adrian Chesnoiu.

Potrivit celor mai recente date publicate de Institutului National de Statistica, cartofii se afla printre alimentele care s-au scumpit cel mai mult in ultimul an, cu o crestere de pret de 30,58% in intervalul februarie 2021 – februarie 2022.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE