4 idei de culturi de fructe pe care sa le incerci pe suprafete mici

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fructele nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica, de aceea ti-am pregatit patru idei de culturi de fructe apreciate si cautate de consumatori. Incepe de la o suprafata mica pentru a testa productia si profitabilitatea, iar ulterior te poti reorienta la dimensiunea terenului agricol. 

1.Capsunul

Capsunile sunt fructe mereu asteptate in piete si supermarketuri, pentru consumul lor ca atare sau pentru realizarea dulceturilor sau a siropurilor. Sunt apreciate pentru puterea lor antioxidanta, vitamine si continut caloric scazut.

Chiar daca se pot cultiva atat la campie, cat si la munte, asadar pe o scara larga de trepte de relief, capsunile au o nevoie mare de apa. In acest sens, pentru o cultura bogata chiar si pe o suprafata mica, se recomanda apelarea la o solutie de udare constanta, prin picurare.

Din pacate, capsunul poate avea parte de multe boli specifice, de la putregai, la patare sau fainare. Pentru a evita apartia lor, aplica tratamente cu fungicide, dar si insecticide.

2.Catina

Fructele mici si acrisoare de catina sunt foarte bogate in vitamine, in special C, A si complexul B, fiind folosite in medicina inca de pe vremea imperialismului Chinei. Catina se poate consuma, de regula, cu miere, sau utiliza sub forma de infuzie, ulei de catina, etc.

Avantajul culturii de catina ar fi ca este un fruct fara prea multe pretentii, dar necesita ceva rabdare, pana la 2-3 ani, pentru a te bucura de recolta. Este bine sa stii ca ai nevoie de o suprafata cu multa lumina. Tot in acest sens, pentru a nu crea umbra, intre randuri si plantele de pe rand trebuie sa acorzi o distanta de cca. 2 m sau chiar mai mult. Cel putin in primii ani, catina are nevoie de apa pentru a se dezvolta, insa este rezistenta atat la ger, cat si la temperaturi caniculare.

Daca te gandesti sa maresti numarul de hectare si sa-ti usurezi cat mai mult munca, ai nevoie sa apelezi si la mici echipamente agricole, precum un motocultor, si, cine stie, poate vei vrea sa arunci o privire pe anunturi Piese utilaje industriale.

3.Zmeura

Fructele de zmeura se consuma proaspate sau congelate si prezinta o serie de beneficii pentru mai multe functionalitati ale organismului uman. De exemplu, pentru vedere, sistemul imunitar, articulatii, inima etc. Se mai poate regasi in ceaiuri, bauturi de tip smoothie sau gemuri.

Cultura de zmeura are nevoie de fertilizare cu azot, dar si de irigatii in lipsa unor precipitatii imediat dupa plantarea din toamna sau primavara. Trebuie sa pregatesti un teren insorit, cu un sol cat mai bine drenat. Totodata, ai nevoie sa o ingrijesti periodic prin lucrari de taiere sau legare.

Cum fructele de zmeura nu rezista prea mult timp, cea mai buna metoda de depozitare se face cu ajutorul congelatoarelor.

4.Murul

Dulce-acrisoare, murele sunt foarte cautate de multi consumatori de fructe de padure. Acestea prezinta substante active antiinflamatoare, antibacteriene sau anticancerigene. Cu multe vitamine si minerale, respectiv cu zaharuri bune pentru organism, murul poate fi o cultura de luat in calcul.

Butasii de mure au nevoie de o distanta de cca. 3 m intre randuri si 1.5 m intre plante. In faza de plantare, este necesar sa sapi gropi de pana la 40-50 cm, in care sa fie o compozitie de pamant si, ideal, ingrasamant natural de grajd. Irigatia capata o importanta mare pe timpul verii, cand butasii de mure au nevoie de pana la 5 l de apa zilnic.

Pe langa boli, care se trateaza cu fungicide, mai trebuie sa iei in calcul si plivirea buruienilor.

Asadar, testeaza aceste culturi apreciate de fructe si, mai apoi, in functie de perspective gaseste noi oportunitati de suprafete pentru un nivel cat mai bun de profitabilitate. 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE