Subvenții plătite în avans pentru zonele defavorizate și măsuri de agromediu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Începând cu data de 5 septembrie 2013, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) va efectua plata în avans pentru beneficiarii măsurilor de dezvoltare rurală: 211 „Plăți pentru zona montană defavorizată”, 212 „Plați pentru zone defavorizate – altele decât cele montane” și 214 ”Plăți pentru agromediu”,  din Axa II –  Campania 2013.

APIA a previzionat aproximativ 300 milioane de euro pentru aceste plăţi, a anunțat instituția.

 „Acordarea plăţilor în avans este justificată de necesitatea pregătirii unor măsuri administrative care să asigure efectuarea plăţilor către toţi solicitanţii, până la finalul implementării PNDR 2007 – 2013, dar şi pentru a veni în sprijinul fermierilor în vederea acoperirii cheltuielor necesare pentru înfiinţarea culturilor de toamnă şi pentru a încuraja respectarea bunelor practici agricole şi de mediu”, se arată într-un comunicat remis de APIA.

Decizia respectă normele europene, care permit statelor membre să plătească, în cadrul angajamentelor încheiate de beneficiarii măsurilor Axei II din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), un avans în cuantum de până la 75% din suma cuvenită fermierilor care au depus cereri de plată în cadrul Campaniei de sprijin pe suprafaţă 2013.

Anul acesta, APIA a înregistrat, în total, peste un milion de cereri de astfel de cereri, pentru o suprafață de 9,8 milioane de hectare. Cele mai multe cereri au fost depuse în județele Suceava, Dolj, Olt și Maramureș. Totodată, cele mai mari suprafețe solicitate la plată se regăsesc în județele Timiș, Constanța, Dolj și Teleorman.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE