Multi fermieri si-au dezvoltat afaceri de succes, fara sa detina sute de hectare de teren, ci valorificand inteligent un teren mic si reusind sa scoata profituri frumoase.

Numeroase ferme au fost incepute ca afaceri de familie, s-au dezvoltat, s-au extins, si-au adaptat conditiile si productia la normele europene si au castigat astfel increderea clientilor, precum si un loc important pe piata. Ce se ascunde insa in spatele unei ferme de succes, pe langa multa munca, rabdare si perseverenta? Iata care sunt ingredientele care le-au asigurat trainicia si le-au adus profituri:

Investitiile constante si modernizarea

Agricultura este in plina dezvoltare in Romania, iar fermierii pot accesa fonduri europene sau pot primi subventii de la stat pentru banii pe care ii investesc in modernizarea fermei lor. Fie ca vorbim despre achizitionarea de echipamente si utilaje performante, infiintarea, extinderea si modernizarea drumurilor de acces spre ferme sau imbunatatirea conditiilor de care depinde bunastarea animalelor, fermierii au acum mai multe resurse ca niciodata pentru a-si consolida afacerile.

In plus, exista si astfel de programe de finantari agricole, de care orice fermier are nevoie la inceput, pana cand reuseste sa isi puna ferma pe picioare. Prin aceste programe ei pot accesa sumele de bani de care au nevoie, platind comisioane avantajoase pentru ei, dar isi pot incasa astfel si subventiile APIA de la stat. Aceste ajutoare le sunt utile mai ales celor care vor sa inceapa o afacere, dar nu au toti banii la dispozitie si nu vor sa se indatoreze iresponsabil.

Orientarea spre o piata neacoperita

O poveste de succes din agricultura romaneasca vine de la Arad, unde un cercetator roman a dat lovitura cu plantatia sa de catina. Omul a studiat planta ani de zile inainte sa faca o investitie considerabila. El a plantat catina pe 32 de hectare, cu un cost de aproximativ 2.600 de euro/hectar, stiind ca in primii doi ani nu va obtine profituri, ci va continua sa aiba cheltuieli cu intretinerea culturii. Insa, cand arbustii au intrat pe rod, in al treilea an, a reusit sa obtina o productie de aproximativ 20 de tone/hectar.

Acum, aradeanul isi vinde productia in Germania, unde catina este la mare cautare, si obtine profituri de 10.000 de euro la hectar. In plus, el are planuri pentru infiintarea unei unitati de procesare a catinei, din care se pot obtine siropuri, sucuri sau uleiuri, foarte utilizate in industria cosmetica si farmaceutica. Secretul succesului sau a constat si in faptul ca a reusit sa exploateze o piata pana atunci slab acoperita, dar si in perseverenta si rabdarea cu care a asteptat sa vada primele rezultate ale muncii sale.

Pasiunea pentru agricultura

Nu conteaza cat de bine cunosti la inceput plantele sau animalele pe care vrei sa le cresti, insa este crucial sa te informezi temeinic inainte de a face orice fel de investitie. Inconjoara-te de literatura de specialitate, citeste sfaturile si povestile altor agricultori, noteaza-ti si intelege cat mai bine problemele pe care le-au infruntat ei si pune-ti la punct un plan imbatabil. Cu cat esti mai bine pregatit si mai informat, cu atat ai sanse mai mari sa reusesti si cu atat scade riscul de a fi pacalit de cei de la care cumperi sau de cei care te ajuta cu lucrarile.

Asadar, o afacere in agricultura poate avea succes si daca nu ai un teren foarte mare pe care sa cultivi plante sau sa iti construiesti o ferma. Tine mai degraba de ideea pe care vrei sa o pui in practica, de munca pe care o depui, cum iti modernizezi procesele de productie, inteligenta cu care accesezi si investesti banii, precum si rabdarea pentru a vedea roadele muncii tale. Agricultura necesita perseverenta si ingrijire, iar fermierii care tin cont de acest aspect reusesc sa aiba un succes de durata.

Sursa foto: Unsplash/Copyright: Agence Producteurs Locaux Damien Kühn

Share on Facebook