septembrie 23, 2021

250 milioane de euro, un nou sprijin pentru fermierii europeni

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In anul scolar 2016-2017, peste 12,2 milioane de copii din 79 000 de scoli au participat la programul UE de incurajare a consumului de fructe si legume in scoli si in jur de 18 milioane de copii au participat la programul UE de distribuire a laptelui in scoli, dupa cum arata cele mai recente rapoarte de monitorizare. Este vorba de mai mult de 74 000 de tone de fructe si legume si peste 285 000 de tone de produse lactate, distribuite in principal copiilor cu varsta intre 6 si 10 ani.

In afara de distribuirea acestor produse, programul UE pentru scoli promoveaza obiceiuri alimentare sanatoase in randul copiilor si include activitați didactice specifice despre importanța unei bune alimentații si despre producerea alimentelor.

Comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, a declarat: „Fermierii europeni ne dau alimente de buna calitate, sigure si sanatoase, iar programul pentru scoli permite celor mai tineri cetațeni ai nostri sa beneficieze de avantajele pentru sanatate ale acestor produse, invațand de mici de unde provin alimentele si cat de importante sunt gustul si nutriția. Comisia contribuie cu mandrie la acest parcurs educativ. Suma de 250 de milioane EUR provenita din bugetul politicii agricole comune va asigura derularea continua a programului UE pentru scoli in anul scolar 2018-2019.”

Prin acest program, in fiecare an scolar se aloca 150 de milioane EUR pentru fructe si legume si 100 de milioane EUR pentru lapte si alte produse lactate. Tocmai au fost aprobate alocarile naționale pentru toate cele 28 de state membre participante, destinate anului scolar 2018-2019, urmand a fi adoptate de Comisia Europeana la sfarsitul lunii martie.

Tarile care doresc sa participe la programul UE pentru scoli trebuie adreseze Comisiei, pana la sfarsitul lunii ianuarie, cererile de sprijin. Alocarea orientativa din bugetul UE pentru fiecare stat membru se bazeaza pe numarul de elevi din fiecare țara si, in cazul laptelui, pe succesul programului anterior. Autoritațile naționale sunt libere sa transfere, de la un sector la altul, o parte a bugetului alocat (20 % – 25 %). Ele pot, de asemenea, sa anunțe ca doresc sa cheltuie mai mult decat suma solicitata daca alte state membre refuza sa isi preia intreaga suma alocata.

Pe langa deciziile ce țin de modul de implementare a programului, cum ar fi alegerea activitaților didactice tematice sau a altor produse agricole ce pot fi distribuite copiilor, statele membre au posibilitatea de a suplimenta ajutorul UE cu un ajutor național pentru finanțarea programului.

Produsele distribuite se aleg pe criterii de sanatate si de mediu, de anotimp, de soi si de disponibilitate. Statele membre pot incuraja achizițiile locale sau regionale, produsele ecologice, lanțurile de aprovizionare scurte, beneficiile pentru mediu si sistemele agricole de calitate.

In perioada 2016-2017, marul a fost fructul cel mai frecvent distribuit, fiind urmat de pere, prune, piersici, nectarine, portocale, capsuni si banane. Morcovii, rosiile, ardeii si castraveții au fost cele mai apreciate legume. Printre activitațile didactice s-au numarat vizite la ferme, gradini ale scolilor, cursuri si/sau concursuri de gatit, lecții cu nutriționisti, jocuri etc. Laptele, laptele aromatizat si produsele pe baza de lapte fermentat precum iaurtul au fost cele mai apreciate categorii de produse in cadrul programului de distribuire a laptelui in scoli, branza fiind si ea distribuita pe scara larga.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE