24 iunie: de Sanziene (Dragaica), sarbatorim Ziua Universala a Iei

Facebook
Twitter

Pe 24 iunie, noi, romanii, avem mai multe motive de sarbatoare. In primul rand, celebram Sanzienele sau Dragaica, iar ortodocsii celebreaza Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. In al doilea rand, de cativa ani, sarbatorim Ziua Universala a Iei.

Ia, aceasta frumoasa camasa popular, pe care maini dibace cos florile, raurile si muntii tarii, este un simbol al trainiciei, al vesniciei satului romanesc. Pe 24 iunie sarbatorim Ziua Universala a Iei, iar data nu a fost aleasa intamplator. In calendarul orthodox este trecuta Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Inainte Mergatorul Domnului, iar in credinta populara se celebreaza Dragaica sau Sanzienele, un ritual de origine agrara, practicat prin Muntenia, Moldova si Oltenia. Data a fost plasata in preajma solstitiului de vara, cand se spune ca se deschid cerurile si ca se poate comunica cu spiritele naturii.

Ritualul de Sanziene se face pentru a castiga bunavointa fortelor naturii pentru a avea prosperitate si protectia culturilor, mai ales a celor cereal, intr-un timp in care grindina sau furtunile pot nimici munca de peste an.

Cum sarbatoarea de Sanziene (Dragaica) coincide cu sarbatoarea crestina a Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, traditia impune ca in aceasta zi nimeni sa nu lucreze deoarece este cap de vara, iar Soarele joaca pe cer sau sta in loc la amiaza.

Sanzienele (Dragaica) se sarbatoreste printr-un un dans facut de un grup de 5-10 fete, din care una este aleasa ca Dragaica. Ea este imbracata ca o mireasa si impodobita cu cununa din spice de grau, in timp ce celelalte fete se imbraca in alb, poarta un val pe fata in care sunt prinse flori de sanziene, iar in mana tin o coasa. Alaiul Dragaicei porneste prin sat si pe ogoare, iar la popasuri, in special la rascruci de drumuri, fetele se asaza in cerc, cantand si dansand saltat, miscarile desenand o cruce.

Se spune ca Dragaica face ca fructele sa se coaca mai repede, ferindu-le de stricaciuni si putrezire.

De asemenea, se mai spune ca, daca florile de Sanziene nu sunt deschise in aceasta perioada, este semn rau, inseamna ca ceva a incurcat desfasurarea anului sau ca oamenii au suparat Sanzienele, spiritele naturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE