Valoarea despagubirilor pentru culturile afectate de seceta: cel mult 400 lei/ha pentru porumb si floarea soarelui

Facebook
Twitter

Valoarea despagubirilor pentru culturile afectate de seceta nu va fi mai mare de 400 de lei pe hectar pentru porumb si floarea soarelui, a anuntat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, dupa o intalnire cu reprezentantii sectorului vegetal la sediul MADR.

„Valoarea exacta a despagubirilor va putea fi stabilita dupa niste calcule pe care le vom prezenta si Comisiei Europene. Cu toate acestea, sprijinul acordat nu va fi mai mare de 400 de lei pe hectar, pentru culturile de baza, floarea soarelui si porumb. In cazul sfeclei de zahar sau pentru legume, despagubirile vor fi ceva mai mari”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Mai mult decat atat, persoanele juridice vor primi in acest an un avans din despagaburi care nu va fi mai mare de 300 de lei pe hectar, doar daca sunt asigurati. In caz contrar, avansul platit in acest an nu va fi mai mare de 200 de lei pe hectar, a mai precizat Daniel Constantin.

De asemenea, cuantumul despagubirilor ar putea sa fie diferit si in cazul celor care au incheiat o asigurare pentru cel putin un factor de risc.

„Potrivit Regulamentului European, fermierii trebuie sa aiba terenul asigurat pentru minim un risc. Noi incercam sa obtinem o derogare, dar daca nu vom reusi atunci fermieri ar trebui sa aiba incheiata o asigurare, nu neaparat pentru seceta. Daca este asigurat va primi 80% din valoarea pe care o stabileste fiecare stat membru in functie de posibilitati, iar daca nu are aceasta asigurare va primi jumatate din valoarea pe care o stabilim la hectar, a mai precizat ministrul Agriculturii.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE