Povești despre apicultori. Drumul unui șomer de la o umbrelă la o producție de 7 tone de miere

Facebook
Twitter

Lucian Colac din Stolnici, Argeș, a început să se ocupe de stupărit din pasiune, apicultura fiind mai mult un hobby la început. În 15 ani a ajuns la 200 de familii de albine și o producție de 7 tone de miere.

În primii ani de activitate ca apicultor amator, Lucian Colac vindea mierea mai mult prin intermediari și prietenilor. În urmă cu cinci ani, s-a întâmplat însă un lucru care l-a făcut să transforme pasiunea în afacere. Argeșeanul și-a pierdut locul de muncă și a fost nevoit să găsească rapid soluții pentru a-și asigura traiul zilnic. Așa că a început să își comercializeze direct mierea. Și-a luat două seturi de rafturi frumoase din lemn, o măsuță, un scaun și o umbrelă care să-l apere de soare și și-a instalat micul stand în centrul Piteștiului. De la o zi la alta, curioșii care se apropiau de „bazarul” apicol au devenit clienți fideli, iar, din banii câștigați, Lucian Colac a reușit să crească numărul de stupi și să își deschidă un punct propriu de vânzare în Pitești.

Anul 2014 a fost unul extrem de dificil pentru apicultorul argeșean, devenit din șomer apicultor cu acte în regulă. Când a fost vremea culesului la salcâm, ploile i-au dat planurile peste cap. După ce a văzut că albinele suferă din cauza precipitațiilor abundente și a frigului, a plecat în pastorală, de teamă ca nu cumva micile culegătoare să piară înainte de a aduna nectarul. Apoi a a urmat un alt val de întâmplări nefericite.

„Pentru culesul la tei, am dus stupii ca de fiecare dată pe malul Neajlovului. Numai că au fost inundații, viituri. Stăteam pe mal și vedeam cum apa crește de la o clipă la alta și nu mai dovedeam să mutăm stupii din calea viiturii. Mutând stupii, am dat peste cap albinele, care nu au mai reușit să găsească intrarea în propriul stup și au intrat în altele. A fost măcel”, a declarat apicultorul Lucian Colac, pentru stiriagricole.ro.

Nu a durat mult și apele au făcut din nou ravagii în stupina crescătorului de albine din Argeș, de pe malul Cotmenei. Apele furioase ale râului i-au luat pe sus 44 de stupi într-o clipă.

Cum capriciile vremii i-au decimat albinele, și producția de miere, principala sursă de venit, a scăzut. Anul trecut a obținut 7 tone de miere de la cele 200 de familii pe care le avea. În 2013, producția a scăzut la numai două tone.

„La salcâm, am făcut 3,7 tone în 2013, iar anul acesta de abia am scos 400 de kilograme. Nu fac anul acesta nici măcar cât am scos de la salcâm anul trecut”, a declarat apicultorul Lucian Colac, pentru stiriagricole.ro.

Chiar și așa, apicultorul argeșean este încrezător că, dacă pui suflet, stupăritul poate fi o afacere bună. Mai mult decât atât, Lucian Colac a prins repede tehnicile de vânzare experimentate de multinaționale prin supermarketuri și, la târguri, se prezintă cu lingurițe de unică folosință, astfel încât doritorii să poată gusta din bunătățile sale, fie că vorbim de miere, polen sau concentratul din pulpă de cătină amestecată cu miere, numai bun să țină răcelile la distanță.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE