PNDR: Investitie cu fonduri europene intr-un spatiu de depozitare ce deserveste 580 de magazine

Facebook
Twitter

Cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile, o firma din judetul Satu Mare a reusit sa isi extinda spatiul de depozitare pana la aproape 7.000 de metri patrati pentru a putea deservi magazinele locale.

Proiectul a fost implementat in perioada perioada mai 2009 – aprilie 2011, in cadrul Masurii 123 – „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”, si a avut o valoare totala de 14.563 de lei, finantarea nerambursabila fiind de 7.281 lei, conform datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala.

Beneficiarul acestui proiect de investitii este compania SC CBA Nord Vest SRL, infiintata in 2002. Scopul acestei firme a fost de a creste puterea de negociere in conditii similare cu cele respectate de concurentii internationali, avand in vedere extinderea marilor lanturi de magazine in fata carora formele traditionale de comert cu amanuntul pierd teren.

Initial, societatea satmareana si-a inceput activitatea intr-un spatiu de depozitare de 2 000 m², insa pentru a ramane competitiva si pentru a raspunde cererii in continua crestere a fost necesara o investitie pentru dezvoltarea afacerii, iar accesarea fondurilor europene a reprezentat oportunitatea ideala.

Obiectivul general al proiectului, in concordanta cu cel al masurii, consta in cresterea competitivitatii intreprinderilor de procesare agroalimentare si forestiere printr-o mai buna utilizare a resurselor umane si a altor factori de productie.

Prin implementarea proiectului a fost construit un depozit cu temperatura controlata. Au fost asigurate facilitati de depozitare a produselor congelate sau proaspete, dar si spatii unde temperatura ambientala ajunge la 25 de grade Celsius. Capacitatea de stocare a depozitului este de 1.800 de tone, acesta fiind compartimentat in cinci parti.

In prezent, societatea beneficiara comercializeaza o intreaga gama de produse alimentare si nealimentare, avand posibilitatea de a satisface cerintele consumatorilor, si detine un depozit logistic de 6 500 m², care dispune de spatii ultramoderne de depozitare, si un depozit frigorific de 1 800 m².

Centrul logistic serveste clientii in mod direct atat in judetul Satu Mare, cat si in alte 11 judete: Alba, Arad, Arges, Bihor, Caras-Severin, Cluj, Harghita, Maramures, Salaj, Timis si Suceava, dispunand de parc auto propriu. Pe acest areal, societatea CBA Nord Vest deserveste 180 de magazine afiliate care functioneaza ca firme independente si alte 400 de magazine, prin contracte de colaborare.

Proiectul este un exemplu de bune practici deoarece prezinta sustenabilitate financiara si contribuie la dezvoltarea zonala.

Totodata, este o alternativa utila pentru furnizorii de bunuri de larg consum si un sprijin real pentru magazinele afiliate, in concurenta acestora cu retailer-ii internationali.

Tara noastra are alocata prin PNDR 2014 – 2020 o suma totala de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezinta fondurile europene atribuite tarii noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezinta contributia nationala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE