Ioan Fetea: Este un an dezastruos pentru apicultori. De 30 de ani nu am vazut asa ceva

Facebook
Twitter

Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), solicita Ministerului Agriculturii un ajutor de minimis pentru apicultori, in contextul in care ploile excesive si vremea nefavorabila au redus semnificativ productia de miere si au afectat familiile de albine, informeaza Agerpres.

„Suntem intr-o situatie disperata, intre faliment si supravietuire, pentru ca nu s-a facut nimic din cauza ploilor. Dam suplimente nutritive, zahar si hrana albinelor, practic le stimulam in perioada in care trebuia sa fim la cules la rapita si la salcam, iar teiul este aproape terminat. Am facut niste cheltuieli extraordinare si apicultorii nu mai au efectiv ce sa le dea albinelor sa manance. Va fi un an dezastruos. Eu sunt din 1985 in aceasta structura si nu am mai intalnit asa ceva, iar multi apicultori mai varsta au spus ca nu li s-a mai intamplat niciodata ca in perioada de rapita, de salcam sau de tei sa stea cu sticla de sirop si sa le dea de mancare albinelor. Practic, anul acesta am dat de trei ori mai multa mancare decat intr-un an normal, respectiv peste 15 kilograme de zahar sau sirop pe familia de albine ca sa le mentinem in viata, nu ca sa facem productie. De patru luni cu asta de ocupam: hranim albinele in loc sa valorificam”, a declarat, pentru sursa citata, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea.

Presedintele ACA mentioneaza de asemenea ca a solicitat sprijinul MADR in vederea acordarii unui ajutor de minimis pentru sector.

„Am facut o adresa de vreo trei saptamani catre ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pentru acordarea unui ajutor de minimis, dar, deocamdata, nu avem niciun raspuns. Acum suntem in pragul de a-i putea da o situatie clara cu pagubele pe fiecare judet in parte”, a mai spus Ioan Fetea.

Romania detine, in prezent, 1,47 milioane de familii de albine si are in jur de 40.000 de apicultori la nivel national, peste 60% dintre acestia fiind membri ai Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE