Ioan Fetea, ACA: Am gasit polen de eucalipt in mierea romaneasca

Facebook
Twitter

Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine (ACA), Ioan Fetea, a declarat recent ca, in ceea ce priveste produsele apicole neconforme, a remarcat intr-un caz, pe baza analizelor, si prezenta polenului de eucalipt in mierea romaneasca. Acesta a tras din nou un semnal de alarma cu privire la importurile consistente de miere slaba calitativ.

„Romania produce miere de calitate, jumatate insa se exporta. Cu toate ca avem acest excedent, Romania mai importa destul de multa miere. De exemplu, cam 15-20% din consumul intern provine din alte tari extracomunitare. Am ajuns sa cumparam mierea pentru export la 12-13 lei si sa o vindem la 8 lei. Cine poate sa creada asta? Cea mai ieftina miere care s-a cumparat in Romania anul trecut a fost de 12 lei, iar pe raft a aparut la 8 lei kg. Se poate asa ceva? Sigur, daca aduci miere din China la 0,70 de dolari, ai pus intr-un borcan 10% miere romaneasca. Am gasit in miere tot felul de adaosuri de glucoza, alte substante care nu au ce cauta acolo. Sau am gasit polen de eucalipt in mierea romaneasca, va dati seama. Sunt niste aberatii”, a declarat Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), in cadrul deschiderii Targului National Apicol, Editia de primavara.

De asemenea, Ioan Fetea a precizat ca a solicitat ministrului Agriculturii elaborarea unei legi prin care sa se interzica cupajarea, mai exact amestecul de miere.

„L-am rugat pe domnul ministru sa ne ajute, sa se interzica cupajarea, adica amestecul la miere. Nu e nicio problema ca vine miere din China, Italia sau din alta parte, dar in borcan sa fie miere doar din acea tara. Acum la hipermarket se noteaza pe etichete UE sau non-UE. Bine ca noi scriem pe etichete lotul, avem o transabilitate. Altfel, ne distrugem si acest sector. Apicultorul va fi fortat sa faca si el miere din sirop pentru a face fata acestor surogate, ceea ce nu e in regula”, a mai spus presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine.

Conform datelor Ministerului Agriculturii, in 2015, Romania a exportat 10.863 de tone de miere, in valoare de 41,48 milioane de euro, in timp ce importurile au totalizat 2.450 de tone, in valoare de 5,55 milioane de euro.

Targul National al Mierii, Editia de primavara, se desfasoara in intervalul 1-3 aprilie, in cadrul platformei apicole din Baneasa, B-dul. Ficusului, nr.42. Evenimentul este organizat de Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE