afine

Cultivarea afinelor aduce venituri de peste 3.500 de euro la hectar, de la prima recoltă

Facebook
Twitter

Nicolae Moldovan, în vârstă de 40 de ani, construiește un business profitabil în agricultură, în comuna Recele din județul Brașov, unde a înființat o plantația de afini de cultură pe o suprafață de 20 de hectare.

Dorința de a avea o asemenea cultură a crescut din ce în ce mai mult după ce fermierul brașovean a vizitat o plantație asemănătoare. Acum, este rândul lui să facă publică povestea unor investiții ce pot deveni rapid un exemplu pentru fermele de familie ce doresc să pornească pe acest drum al culturilor pomicole perene, cum este cazul arbuștilor de afin.

Suprafața cultivată însumează 20 hectare, plantație în câmp deschis, în sistem intensiv, cu o densitate de 4.761 plante/hectar. Proiectul demarat în 2010 a avut o valoare de 1.150.000 de euro, investiția cuprinzând împrejmuirea terenului, achiziționarea arbuștilor din pepinieră autorizată, sistem de irigație ce acoperă întreaga suprafață cultivată, amenajarea drumurilor tehnologice, alimentare cu energie electrică din rețeaua națională și construirea unei clădiri administrative.

„Urmând câteva cursuri în pomicultură și marketing, mă ocup cu normă întreagă de această activitate. Experiența mi-am însușit-o pe parcursul implementării proiectului, ajutat fiind și de firma de consultanță la care am apelat. După 15 ani petrecuți în străinătate, m-am întors aici, în Recea, cu dorința de a demara această investiție în locurile mele natale. Astăzi, iată-mă ocupându-mă din ce în ce mai mult de cultura de afine. Întreținerea culturii de afine implică  prezență constantă pe întreaga perioadă de creștere și fructificație. Aceasta constă în tunderea culturii de afine în lunile de primăvară și toamnă, conform necesităților plantei. Pasul următor constă în aplicarea îngrășămintelor ecologice prin sistemul de irigație sau foliar, tăierea periodică a vegetației dintre rânduri și îndepărtarea eventualelor buruieni din preajma plantelor. Monitorizarea atentă a dăunătorilor joacă un rol esențial, fie că e vorba de insecte sau rozătoare care influențează negativ buna dezvoltare a plantației. Urmează etape ale analizei solului în vederea stabilirii carențelor hidrico-nutritive și administrarea ulterioară a acestora nu în ultimul rând, îndepărtarea păsărilor care ciugulesc fructele pe toată perioada coacerii și recoltării acestora”, explică Nicolae Moldovan, citat de publicația România Rurală.

În ceea ce privește recoltarea, când fructele încep să se coacă, fermierul brașovean apelează la zilieri. Culegerea afinelor se face manual, pe o perioadă de 8 – 10 săptămâni, în funcție de perioada de coacere a fiecărui soi în parte (timpuriu, mediu, târziu).

„Valorificarea fructelor o fac în special prin exportul în stare proaspătă. Intenționez ca în viitor să și procesez o parte din producție. În 2014, prețul pentru un kg de afine s-a situat în jurul valorii de doi euro. Cererea pe această piață a afinelor de cultură este satisfăcătoare, dar incertă pentru viitorul apropiat, din cauza embargourilor internaționale care pot influența și destabiliza puternic prețurile pieței. În ceea ce privește piața de desfacere internă, aceasta este destul de mică, dar promițătoare în cazul în care vom investi mai mult în promovarea acestor fructe plăcute la gust și foarte benefice pentru sănătate, prin conștientizarea, familiarizarea și prezentarea lor publicului larg”, povestește cultivatorul Nicolae Moldovan.

Amortizarea investiției se va face abia după cel de-al treilea an de la plantarea culturii de afini.

„Abia atunci, începând cu anul trei, plantația intră pe rod calitativ cu o recoltă inițială de aproximativ 1.500-2.000 kg/hectar de afine, înregistrând o creștere anuală progresivă până în anul șapte, în care producția estimată va fi de 8 – 12 tone de afine. Toate acestea sunt realizabile cât timp se vor asigura condiții optime de cultură. Așadar, prin buget, perseverență, răbdare și multă muncă, această cultură de afine poate trece în sfera agro-business-urilor de succes”, conchide Nicolae Moldovan.

Cultivarea afinelor în România

Plantațiile de afine au devenit tot mai numeroase în România, datorită cererii crescânde atât pe piața internă, cât și externă. Prin așezarea geografică, țara noastră este favorizată de factorii de mediu, astfel că producția de afine se poate obține mai devreme cu aproximativ două săptămâni față de restul competitorilor de pe piața europeană, cum ar fi cazul Germaniei.

O mare parte din profitul producătorilor este influențat de exporturi. Astfel, pentru cei ce doresc înființarea unei ferme de familie cu scopul cultivării afinelor, investiția se va dovedi a fi profitabilă, bineînțeles, după o documentare preliminară în ceea ce privește succesul culturilor de afine.

În România se cultivă afine pe spații întinse în zona Munților Făgăraș, respectiv, în apropierea Brașovului. În aceste zone vom găsi numeroase plantații de afini de cultură, datorită solului propice, cu un pH acid (4,5-5,5). Este imperativ ca solul să prezinte un aport bun de materie organică, să fie bine afânat și drenat. Când se dorește o corecție a parametrilor solului, se recomandă inserarea unui amestec de turbă sau rumeguș de conifere, alături de corectori de aciditate.

Condițiile climatice avantajează înființarea acestor tipuri de culturi, în zona Brașov-Sibiu-Făgăraș înregistrându-se temperaturi mai scăzute decât în restul țării și o umiditate ridicată. Solul prielnic afinilor trebuie să fie mereu reavăn.

Cultura de afini intră pe un rod bun calitativ abia la trei, patru ani de la înființarea plantației. După opt ani, afinii ajung la maturitatea deplină, producția putând atinge trei tone/hectar. Durata de viață a unei plantații de afin este de cel puțin 45 de ani. Experții în domeniu consideră că după aproximativ trei, patru ani de la înființarea unei culturi, în cazul culturilor bio, de pe un hectar se pot câștiga între 20.000-40.000 de euro.

Industria farmaceutică, o nouă piață pentru cultivatorii de afine

O piață relativ nouă și foarte avantajoasă o reprezintă industria farmaceutică, unde interesul pentru producția de afine de cultură a devenit din ce în ce mai ridicat, datorită concentrației de antioxidanți și a proprietăților curative ale acestor fructe.

Afinele de cultură sunt considerate fructe foarte sănătoase și se recomandă consumul lor zilnic. Afinele sunt bogate în compuși precum: antioxidanți, antociani, resveratrol, vitamine (A, C, B6) și săruri minerale.

Concentrațiile diferă de la un soi la altul. Afinele au un rol important în imunizarea organismului, protejarea împotriva afecțiunilor cardio-vasculare și, de asemenea, consumul lor scade glicemia, fiind recomandate bolnavilor de diabet.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE