Ce strategii are Ministerul Agriculturii pentru a reface sistemul principal de irigatii din Romania

Facebook
Twitter

Refacerea sistemului principal de irigatii din Romania este o prioritate nationala, pusa din nou in evidenta de seceta severa care a lovit tara noastra in ultima perioada. Desi are mai multe optiuni, Ministerul Agriculturii se multumeste momentan sa asteapte daca proiectul depus de Romania pentru planul Juncker va fi aprobat. Sansele sunt extrem de reduse, avand in vedere ca anul trecut erau inscrise 2.000 de proiecte in valoare de peste 1.300 de miliarde de dolari, in conditiile in care fondul dispune de doar 315 miliarde de euro.

„Pentru sistemul principal de irigatii avem 3-4 alternative. A fost depus proiect pe planul Juncker, acea linie de grant pentru a finanta proiectele de infrastructura la scara mare din fiecare tara. Romania a depus proiect in valoare de 1 miliard de euro. Raspunsul il vom primi undeva prin septembrie. Asteptam rezultatul de la planul Junker sa vedem daca putem reabilita sistemul principal de irigatii cu 100% finantare. Ar fi mult mai bine”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, George Turtoi, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

O a doua solutie de reabilitare a sistemului principal de irigatii este aceea a parteneriatului public-privat prin care statul, impreuna cu un investitor, sa inceapa lucrarile pe costurile investitorului respectiv, urmand ca acesta din urma sa perceapa o taxa de la cel care utilizeaza apa.

„A treia solutie, suntem in discutii cu Banca Mondiala, sa vedem daca putem gasi un grant prin care sa reabilitam infrastructura principala de irigatii. A patra solutie este aceea de a finanta de la bugetul de stat 100% reabilitarea. Aici presupune o discutie foarte clara intre toti actorii politici si economici pentru a stabili un procent din PIB care sa mearga pentru aceasta necesitate stringenta a Romaniei”, mai precizeaza, pentru StiriAgricole.ro, George Turtoi, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

De asemenea, MADR considera ca fermierii ar trebui sa fie mai increzatori si sa demareze fondul mutual.

„Tot discutam cu fermierii si cu asiguratorii sa porneasca acest fond. Pentru ca nu are cum sa-l porneasca statul, e privat. In acest fond, asiguratul este si asigurator. Noi am creat cadrul legislativ. Fermierii au solicitat doua modificari: obligativitatea inscrierii in fond si un singur fond creat la nivel national”, a mai spus George Turtoi, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Planul Juncker a fost conceput in 2014 de catre actualul presedinte al Comisiei Europene, Jean Cladude Juncker, pentru a finanta investitii la scara mare din tarile UE.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE