Calitatea slabă a grâului ține prețurile pe bursele internaționale la un nivel scăzut

Facebook
Twitter

Deși cotațiile la cereale de pe bursele europene au crescut ușor, prețurile se mențin la un nivel scăzut, ca urmare a calității mai proaste a grâului, în special a celui de pe piețele vest-europene, ca cea franceză.

Pe bursa Euronext din Paris, grâul s-a scumpit cu circa 0,9%, iar în prezent se tranzacționează cu 173 de euro/tonă. Spre comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, grâul se tranzacționa cu 190 de euro/tonă.

Creșterea ușoară a prețurilor la grâu are loc în contextul în care traderii se tem de o escaladare a conflictului din Ucraina, după ce Rusia a decis ca un convoi format din tiruri cu alimente să treacă granița ucraineană, deși nu fusese autorizat de autoritățile de la Kiev.

Totodată, în multe state europene exportatoare de grâu, cum sunt Franța și România, campania de recoltare este aproape finalizată. În România, potrivit datelor centralizate la nivelul Ministerului Agriculturii, până pe 21 august, se recoltase grâul de pe aproape 99% din suprafața cultivată. În Franța, campania de recoltare este finalizată în proporție de 97%, conform FranceAgriMer. Franța este cel mai mare producător și exportator de grâu din Europa, însă producția din acest an nu este la fel de bună, comparativ cu cea din 2013.

Francezii mizează pe o producție medie de 7,5 tone la hectar, în vreme ce în România producția medie este de aproximativ 3,65 de tone la hectar. Pe piața internă, prețul mediu la grâu a scăzut de la 144,3 euro/tonă, la 13 august 2014, la 144,14 euro e tonă, la 20 august 2014, potrivit datelor centralizate de MADR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE