apicultura

Atenție, apicultori! Se modifică Legea Apiculturii în Parlament

Facebook
Twitter

După un început al campaniei de recoltare marcat de temperaturi relativ scăzute, apicultorii primesc o veste bună de la parlamentari.

Legea Apiculturii, care se dezbate zilele acestea în Parlament, ar putea suferi o serie de modificări, cerute insistent de apicultori.

„Ni s-a promis că va fi eliminat paragraful prin care apicultorii erau obligați să se asocieze. Se reintroduce regulamentul de stupărit pastoral, pentru a se evita supraaglomerarea, dar și pentru a clarifica modul în care fermierii vor putea face tratamentele la culturi. Apicultorii vor notifica primăriile că se află în zonă, acestea având obligația de a anunța producătorii agricoli, astfel încât să nu se mai facă stropiri în acel interval”, ne-a precizat președintele Asociației Crescătorilor de Albine (ACA), Ioan Fetea.

Apicultorii le-au mai cerut aleșilor să treacă în Legea Apiculturii că importurile de mătci și familii de albine se vor putea face doar cu acordul asociațiilor de profil și al autorităților sanitar-veterinare, pentru a se evita importul de familii de albine bolnave.

În ceea ce privește producția de miere in 2014, veștile nu sunt tocmai bune. Anul trecut, în aproape jumătate din stupinele din țară producția a fost mică, astfel că, la nivel național, ACA estimează o producție de maxim 18-19.000 de tone. Nici 2014 nu se anunță un an foarte productiv, în condițiile în care, deși recoltarea a început, temperaturile au fost scăzute.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE