Agricultura inteligentă. Mana cartofului, aproape de eradicare

Facebook
Twitter

Cercetătorii britanici susțin agricultura inteligentă. Ei au dezvoltat un noi soi de cartof modificat genetic, care pare rezistent la o ciupercă responsabilă pentru foametea care a lovit Irlanda în 1845.

Mana cartofului, una dintre cele mai grave boli ale cartofului, este cauzată de o ciupercă denumită Phytophthora infestans.  În ultimele decenii, aceasta a devenit din ce în ce mai agresivă: atacă frunzele, tulpina, inflorescența și tuberculii. Transmiterea bolii la cultura următoare se face prin tuberculii de cartofi infestați sau prin resturi de plante infectate. Infecția se poate produce primăvara, în lunile mai-iunie, când primele semne se manifestă la nivelul frunzelor, toamna, când tuberculii pot intra în contact cu resturi de plante infestate, sau chiar în timpul depozitării în silozuri.

Agricultura inteligentă. Mana cartofului este o boală care se poate transmite cu ușurință și la alte plante, cum sunt tomatele. Atât de ușor transmisibilă este această boală, încât irlandezii au murit pe capete în 1845. La acea vreme, o treime din populație se baza pe culturile de cartofi pentru a-și asigura traiul. Mana cartofului s-a extins atât de repede și de agresiv, încât aproape un million de oameni au murit li încă pe atâția au emigrat.

Mai mult decât atât, anual, fermierii britanici cheltuiesc aproximativ 60 de milioane de lire sterline pentru a cumpăra pesticide ca să vină de hac manei cartofului.

Acum, cercetătorii britanici susțin că au găsit ac de cojocul manei cartofului și promt pârghii fermierilor pentru a practica o agricultură inteligentă. Ei au cultivat noul soi de cartofi modificați genetic în loturi de testare, în cursul anului 2012, iar mana cartofului nu a afectat niciuna din plantele modificate genetic. Totuși, în acest stadiu al cercetărilor, nimeni nu poate spune că acest noi soi de cartofi modificați genetic va rezista pe termen nelimitat atacurilor ciupercii care cauzează mana cartofului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE