afine

Afinele de Beriu se vand in toata Europa. Cum reuseste un fermier sa aiba un profit de 30.000 de euro la hectar din aceste fructe

Facebook
Twitter

Pentru cel putin 8 fermieri din comuna Beriu, judetul Hunedoara, afinele s-au dovedit pariul castigator in materie de agricultura, mai ales dupa ce au renuntat la culturile traditionale de porumb si grau. Cu putin risc, dar si cu multa truda localnicii hunedoreni s-au adaptat la vremurile actuale si au ales sa cultive afine pe o suprafata de peste 50 de hectare.

Recunoscuta pentru terenurile sale fertile, comuna Beriu gazduieste de sapte ani o firma din Chile care a cumparat, in urma cu 7 ani, circa 30 de hectare de teren pentru a cultiva afine. Cum afacerea a mers bine, localnicii din Beriu nu au stat prea mult pe ganduri si si-au infiintat si ei propriile livezi.

„Intamplarea a facut ca eu am lucrat la compania asta chiliana. Cand au venit ei in comuna Beriu ei au venit cu tehnologia de cultura, am vazut cati bani au invetit si mai ales cum. M-am gandit ca sigur au speranta de castig. Am plecat de la ei in 2008 si mi-am infiintat in 2009 si eu o cultura de afine pe o suprafata mai mica. M-am insipirat de la ei”, spune, pentru StiriAgricole.ro, Emil Bic, cultivator de afine pe o suprafata de 2 hectare.

Cei care doresc sa infiinteze o cultura de afine, pot utiliza o schema de plantare de 3 metri intre randuri, iar plantele, intre ele, cu o distanta de minim 50 cm si 1 metru. In functie de distantele de plantare, densitatea pe un hectar poate fi cuprinsa 4.200 si 6.600 de plante/hectar. De asemenea, exista si cateva lucrari specifice care trebuie realizate inainte de plantarea propriu-zisa de afine.

„Prima data se curata terenul, sa nu fie tufe, apoi se ara, se discuie, se niveleaza, si se fac niste santuri din 3 in 3 metri exact unde urmeaza sa fie plantati puietii. In acele santuri se pune turba sau rumegus si se fac ca niste piloane. Pe acele piloane se pune folia, sistemul de irigare. Eu am folosit sistemul de irigare cu picatura. E cel mai important lucru la o plantare de afin. Fara o irigare corespunzatoare nu faci nimic”, mai spune Emil Bic.

Cultura de afine presupune o investitie deloc neglijabila: circa 20.000 de euro pentru un hectar. Astfel, fermierul care alege sa infiinteze o cultura de afine trebuie sa dea dovada de multa rabdare, avand in vedere ca afinii, odata plantati, ajung sa dea primele fructe dupa 2-3 ani. Recolta initiala este de circa 2 tone pe hectar, urmand sa creasca anual, progresiv, pana in anul sapte, moment in care productia estimata este de circa 10 tone de afine la hectar.

„Intre 15.000 si 20.000 de euro te poate costa infiintarea unui hectar, in functie de teren si de densitatea plantelor. Plantele pot costa intre un euro, cele mai mici, insa pot ajunge si la 3-4 euro, daca sunt mai in varsta plantele. Acestea din urma intra si mai repede pe productie. Din al treilea an incepi sa produci bani, iar in al cincilea an poti sa spui ca ai profit. E o investitie pe termen lung. Maturitatea plantei e la 6-7 ani de la plantare. Productia medie undeva la 7-8 tone de afine. Altii vorbesc si de 10, 11 tone de afine, insa depinde si de solul pe care il ai, precum si de fertilizarile pe care le faci”, mai spune, pentru StiriAgricole.ro, Emil Bic.

Afine

 

Aproape toata productia localnicilor de afine din comuna Beriu este vanduta companiei chiliene, aceasta exportand in toata Europa afinele romanesti.

„Productia mea se duce la aceasta firma. Noi nu avem hala ca sa le putem procesa. Noi le culegem si le ducem proaspete la acestia. Ei, sub sigla lor, le pun in caserole si le trimit catre export. Ajung prin toata Europa: Ungaria, Austria, Germania, Italia, Olanda, Marea Britanie. Un kilogram de afine se vinde de la 1 euro si poate ajunge pana la 4 – 5 euro, in functie de calitate. Afinele merita vandute proaspete, aici e pretul bun”, recomanda Emil Bic.

In Romania, plantatiile de afine au devenit tot mai numeroase, avand in vedere cererea tot mai mare de pe piata externa, cat si cea interna. Mai mult decat atat, datorita asezarii geografice, tara noastra este favorizata de factorii de mediu, astfel incat productiile de afine se obtin mai devreme cu doua saptamani decat restul competitorilor de pe piata europeana, cum este Germania. In zona Muntilor Fagaras se intalnesc cele mai multe plantatii de afine din Romania, datorita solului propice, cu un pH acid (4,5-5,5).

„Piata afinelor in Romania e putin dezvoltata. Lumea stie prea putin de aceste fructe. Cam in ultimii doi ani am vazut o miscare in ceea ce priveste cumpararea acestor fructe de catre piata interna, ceea ce e un lucru pozitiv”, mai spune Emil Bic.

In acest context, autoritatile din Beriu isi doresc sa organizeze si a doua editie a unui festival dedicat afinelor, la care cultivatorii sa isi expuna marfa si sa informeze publicul cu privire la aceasta alternativa de afacere.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE