Terenul arabil din Romania, mai scump decat cel din Franta. Care sunt cauzele?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In 2020, pretul mediu al unui hectar de teren arabil din Romania era de 7.163 de euro, in timp ce in Franta era de 6.000 de euro, iar in Ungaria de 4.893 de euro, arata datele Eurostat.

In randul statelor membre UE, cele mai mari preturi la terenuri arabile erau in Tarile de Jos (cu o medie de 69.632 de euro pentru un hectar in 2019), la polul opus fiind Croatia unde un hectar de tern arabil costa, in medie, 3.440 de euro in 2020.

Citeste si: Preturile la alimente raman stabile. Anul viitor aduce scumpiri majore

La nivel regional, conform datelor disponibile cel mai mare pret pentru un hectar de teren arabil se inregistra in regiunea Insulele Canare din Spania (cu o medie de 120.477 de euro pe hectar in 2020) iar cele mai mici preturi in regiunea sud-vest (Yugozapaden) din Bulgaria (cu o medie de 2.051 de euro pentru un hectar).

Cele mai mari preturi din Romania la teren arabil

In cazul Romaniei, cele mai mari preturi la terenuri arabile sunt in regiunea Bucuresti-Ilfov (11.615 euro pentru un hectar) si cele mai mici in regiunea Nord-Vest (6.261 de euro pentru un hectar).

Eurostat subliniaza ca pretul terenului arabil depinde de mai multi factori precum legislatia nationala, clima, apropierea de retelele de transport, calitatea solului, sisteme de irigatii precum si de fortele de piata ce tin de cerere si oferta.

In toate regiunile Uniunii Europene, terenul arabil este mai scump decat pajistile.

De asemenea, terenul arabil irigabil este mai scump decat terenul non-irigabil in aproape toate regiunile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE