Preturile la alimente raman stabile. Anul viitor aduce scumpiri majore

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Producatorii romani vor pastra preturile la alimente la valoarea actuala, oricum majorata cu 15-20%, chiar daca inregistreaza costuri suplimentare.

Majoritatea cheltuielilor sunt generate de scumpirile la energie, gaze naturale si nutreturi. In aceste conditii, de anul viitor, aceste scumpiri vor fi reflectate in preturile alimentelor, sustine presedintele Sindalimenta, Dragos Frumosu.

“Oricum la o parte din alimente preturile au crescut. Nu este sfarsitul si sigur nu este o veste buna.

La paine si produse de panificatie preturile au crescut cam cu 15-20%, la uleiul de floarea soarelui in jur de 20%, la lactate 4-5 procente.

La carnea de porc inca nu s-a intamplat nimic, pentru ca mai erau stocuri.

Discutam in primul rand despre carnea de porc din import, pentru ca noi importam cam 80 chiar 85%.

Avand in vedere fenomenele care au fost in Germania si in alte state europene referitoare la pesta porcina africana si avand cantitati destul de mari, (…) s-a exportat carne de porc, incepand de acum cateva luni, chiar sub pretul de cost al fermierilor romani.

Acest lucru i-a incurcat teribil de tare pe fermierii nostri care si asa se chinuiesc sa traiasca, sa ramana la suprafata, dar fenomenul nu a putut fi oprit, pentru ca discutam de o piata libera.

Probabil o crestere la carnea de porc s-ar putea vedea abia dupa 1 ianuarie si va fi cam de 10%, pentru ca orice majorare a preturilor pe fondul puterii de cumparare scazute a romanilor va conduce la scaderea vanzarilor”, a declarat, pentru AGERPRES, Dragos Frumosu.

Acesta sustine ca si in cazul preparatelor o cantitate importanta de carne de porc ce provine din import vine pe ultima perioada in urma procesului de congelare si are un pret mai redus.

Citeste si: Chesnoiu(MADR): „prea multi sefi prin minister, iar fermierii sunt in camp”. Ce schimbari se vehiculeaza?

“Fiind congelata carnea, venind in ultima perioada a procesului de congelare, sigur ca ea are si un pret mai redus.

Este si unul dintre motivele pentru care noi nu reusim sa ne ridicam cu porcii din fermele romanesti.

Sigur, mai sunt si alte cauze, respectiv subventia, care este mai mica pentru noi, si nu numai: evident cresterea preturilor la tot ceea ce inseamna energie electrica, gaze, nutreturi, inputuri”, a explicat el.

In opinia sa, producatorii vor incerca sa pastreze “cat pot” preturile actuale la alimente, desi in unele sectoare influenta majorarii preturilor la energie, combustibili si nutreturi in costuri este si de 60%.

“Din discutiile pe care le-am avut deja cu anumiti producatori, cam toti incearca, de fapt, in afara de scumpirile care exista deja, sa pastreze pretul cat pot.

Nu putem sa bagam mana in foc pentru comercianti, cu toate ca si ei au cheltuieli suplimentare in perioada urmatoare cu energia, transportul, combustibilul.

Efectele cresterii preturilor la energie, gaze, combustibili, nutreturi ar putea conduce la cresteri destul de mari.

De exemplu, influenta acestor preturi intr-un kilogram de carne de pasare se duce undeva spre 60%.

Daca discutam de carnea de pasare si nu de fermele mici, ci de fermele mari si chiar de abatoare, cel putin 2-3 abatoare s-ar putea la nivel national sa se inchida dupa aceste efecte negative, desigur, daca nu se iau anumite masuri care sa le sprijine putin sa reziste.

Este evident ca se incearca cat se poate aceasta mentinere a preturilor.

Cu scumpirile care au fost, mai mult ca sigur ca ele vor fi actualizate undeva incepand cu 1 februarie”, a subliniat Dragos Frumosu.

Potrivit sursei citate, ianuarie este o luna mai slaba in vanzari la carne si preparate din carne, deoarece oamenii mai au rezerve dupa achizitiile facute in preajma sarbatorilor, dar de la 1 februarie tot ceea ce inseamna aceste influente in costurile unui produs alimentar se vor resimti mult mai mult.

“Eu cred ca in panificatie, in afara de cresterea de 15-20% pana in acest moment, se va adauga mai mult ca sigur 10-15% si aici cresterile reale, influentate de tot ceea ce se intampla, conduc undeva spre 60%. Este foarte mult.

Daca urmarim evolutia din anii anteriori a pretului la produsele alimentare – si ma refer strict la producatorii romani – acestia nu au scumpit decat in momentul in care nu au mai putut respira.

Ori, lucrul acesta se va intampla categoric dupa 1 ianuarie”, a explicat liderul Sindalimenta.

Frumosu sustine ca statul ar trebui sa ia niste masuri de compensare, care sa anuleze o parte din aceste cresteri de preturi, facand referire in primul rand la anumite masuri de relaxare fiscala, precum reducerea taxelor pe salarii.

“De la 1 ianuarie creste si salariul minim pe economie, salariu care oricum este mic pentru romani.

Exista o lege a cosului minim, iar aceasta valoare a cosului minim, care ar trebui calculata in fiecare an, astazi are o valoare de 2.800 de lei net pe fiecare roman.

Pentru o familie cu doi copii, aceasta valoare ar trebui sa fie pe la 7.200, iar aceasta crestere, pe undeva, este oarecum binevenita, dar nu este suficienta pentru asigurarea unui trai decent pentru care oamenii muncesc.

Pe de alta parte, Romania este tara cu unele dintre cele mai mari taxe pe salarii in momentul de fata.

Daca mintea guvernantilor ar fi oarecum luminata in perioada urmatoare, plecand de la considerentul ca trebuie facut ceva sa iesim din aceasta ceata, ar trebui sa faca o analiza clara a ceea ce inseamna reducerea taxelor pentru angajatori si chiar angajat la salariu, pentru ca inseamna un venit net mai mare, inseamna oxigen mai mult pentru societatea comerciala.

Am avut discutii cu cei din industria alimentara, unde oamenii spun asa: eu platesc pentru un salariu 45%, dar in conditiile in care s-ar reduce acest procent cel putin jumatate l-as da angajatului si as castiga si eu.

Cred ca intr-un dialog cu patronatele si cu oameni responsabili, care inteleg situatia sociala si economica a Romaniei, s-ar putea ajunge la o relaxare a fiscalitatii si ar fi o prima masura de sprijin”, a transmis Dragos Frumosu.

Totodata, el mai sustine reducerea in continuare a TVA la produsele alimentare si introducerea unor grile de impozitare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE