In timpul sezonului cald, animalele se bucura din plin de natura inconjuratoare, de vremea frumoasa si de hrana proaspata. Totusi, in aceasta perioada, animalele sunt supuse unui stres suplimentar, iar temperaturile caniculare le pot afecta extrem de mult.
Cu toate ca vara se apropie de sfarsit, zilele calduroase sunt departe de a se fi sfarsit si inca trebuie sa fim vigilenti.
De aceea, pentru a ne asigura ca animalele noastre raman sanatoase, este necesar sa luam anumite masuri de preventie, care desi nu complicate, vor conta enorm pentru bunastarea necuvantatoarelor din curtea noastra. Iata care sunt principalele probleme cu care animalele din gospodarie se pot confrunta vara:
1) Caini si pisici
In timpul verii, animalele de companie sunt extrem de predispuse la contractarea de paraziti. Pentru a preveni o eventuala infestare si pentru a ne asigura ca animalele noastre raman sanatoase, preventia este cea mai indicata masura pe care o putem lua. Majoritatea tratamentelor anti paraziti pentru caini si pisici nu prezinta efecte secundare si pot fi gasite in orice magazin pentru animale.
De asemenea, este bine de stiut ca pisicile si cainii pastreaza temperatura corporala doar prin pernutele de la picioare si nu transpira prin tot corpul, fiind mai afectate de vremea caniculara. Pentru a mentine sanatoase animalele de companie, va trebui sa le hidratam corespunzator si sa le hranim adecvat. Pe acest site gasim o oferta completa de hrana pentru caini si pisici, dar si alte accesorii necesare acestora.
2) Bovine
Pe timpul verii, bovinele trebuie neaparat sa aiba acces la nutret verde. Pasunatul este cea mai economica si cea mai sanatoasa metoda de hranire, insa in lipsa acesteia, putem opta pentru administrarea de concentrate sau pentru procurarea de nutret verde.
De retinut este faptul ca bovinele nu sunt foarte rezistente la caldura si ca trebuie sa le asiguram constant acces la umbra si o hidratare corespunzatoare. Vaccinarea contra antraxului, care este obligatorie la rumegatoare trebuie de asemenea efectuata. Pentru a va asigura ca animalele sunt ferite de orice boala sau afectiune, solicitati medicului veterinar informatii cu privire la toate vaccinurile necesare la bovine.
3) Pasari de curte
Pasarile de curte sunt expuse multor boli odata cu venirea verii. Mediul in care traiesc este unul propice dezvoltarii patogenilor, iar caldura excesiva accentueaza pericolul. Virusii se pot transmite tuturor pasarilor din curte, iar pentru prevenirea imbolnavirilor este necesar sa dezinfectam tarcul/cotetul care adaposteste pasarie si sa ne asiguram ca acestea traiesc intr-un mediu curat.
Simptomele care indica infestarea la pasari sunt: apatia, lipsa poftei de mancare sau penaj dezordonat, iar in cazul in care boala este deja prezenta, va fi necesara sacrificarea tuturor pasarilor si dezinfectarea totala a curtii. Totusi, pentru a preveni acest lucru, veterinarii recomanda vaccinarea, inca din primele zile de primavara.
4) Porci
In timpul verii si in special in timpul caniculei, porcii tind sa-si reduca voluntar consumul de furaj. Acest lucru duce inevitabil la scaderea sporului zilnic si de aceea este necesar sa luam masuri. Cea mai indicata si simpla solutie este furajarea animalelor dimineata devreme si seara tarziu, atunci cand vremea este mai racoroasa.
Pe timpul zilei, porcii au nevoie de hidratare corespunzatoare si de un loc umbros. Atunci cand se instaleaza canicula, porcii isi pot creste consumul de apa chiar si de 5-6 ori, iar in aceste conditii trebuie sa ne asiguram ca acestia au mereu apa suficienta la dispozitie.