Rousseau(FNSEA): intrarea Ucrainei in UE ar fi o catastrofa pentru agricultura europeana

Facebook
Twitter

Intrarea Ucrainei in Uniunea Europeana ar fi o catastrofa pentru agricultura europeana, a declarat presedintele principalului sindicat agricol francez (FNSEA), Arnaud Rousseau, noteaza France Presse.

„Intr-un context de razboi, este foarte dificil sa te pronunti asupra acestui subiect, pentru ca imediat esti acuzat ca nu sprijini Ucraina.

Dar vorbind strict din punct de vedere agricol, o intrare a Ucrainei in Uniunea Europeana ar fi o catastrofa pentru agricultura europeana”, a avertizat liderul sindical francez.

Citeste si: Ucraina: pierderi de 3,2 miliarde de dolari in sectorul cerealelor, din cauza razboiului

Potrivit acestuia, agricultura ucraineana „nu joaca dupa aceleasi reguli”, ea produce aproximativ „echivalentul unui sfert din agricultura europeana, mai ales in ce priveste cresterea pasarilor si marile culturi, dar cu norme de mediu si standarde de productie mult sub practicile noastre”.

Produsele agricole ucrainene au deja acces liber pe piata UE, in virtutea unei facilitati pe care blocul comunitar a oferit-o Ucrainei pentru a o ajuta in razboiul cu Rusia.

Aceasta facilitate a afectat insa cu precadere tarile est-europene vecine cu Ucraina si mai putin tarile vest-europene.

Acestea din urma si Kievul au protestat fata de masurile pe care guvernele unor state est-europene le-au luat pentru a-si proteja agricultorii pagubiti de cerealele ucrainene comercializate la preturi sub costurile producatorilor locali.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE