Renii din inima Ardealului vin la București de Crăciun

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

O afacere mică, de familie, secundară. „Un om normal murea până acum”. Cam așa sună, pe scurt, povestea fermei de reni înființată în Ardeal.

În fermă trăiesc 6-7 reni, care s-au adaptat foarte bine condițiilor meteo-climatice și pedologice din România, după ce au fost aduși din Laponia. „Sunt foarte sensibili când își schimbă mediul. E nevoie de medici foarte buni, mai ales că masculi sunt foarte agresivi și se luptă între ei pentru supremație, dar nu se împerechează în captivitate”, spune proprietarul renilor Cătălin Beldea.

Doi dintre ei, Torpi și Eva, au fost fătați în România, fiind și primii reni fătați în România. Femelele erau gestante când au plecat din nordul înghețat spre țara noastră. La cinci ani după ce au venit pe lume, Torpi, Eva și familia lor fac deliciul la petrecerile tematice de Crăciun. Cătălin Beldea i-a dresat singur și spune că a fost ușor, mai ales că renii sunt animale foarte inteligente și se obișnuiesc foarte cu agitația și mai ales cu copiii. La o petrecere, trec rapid în revistă peisajul, apoi se liniștesc pentru că își dau seama că nimeni nu le vrea răul și că, de fapt, sunt vedete. Dacă încep să și rumege, e semn clar că se simt bine, după cum explică proprietarul.

Din închirierea renilor de Crăciun nu se scoate o avere, dar e de ajuns cât să acopere cheltuielile de întreținere a renilor. Pe an, pentru familia de reni din Ardeal e nevoie de circa 25.000-30.000 de lei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE