Reguli noi pentru comercializarea mierii de albine

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii schimbă regulile privind vânzarea mierii de albine.

Astfel, potrivit unui proiect de ordin, produsele introduse pe piață sau etichetate înainte de 24 iunie 2015 pot fi comercializate în continuare, până la epuizarea stocurilor, dacă respectă prevederile Ordinului ministrului Agriculturii, Pădurilor, Apelor și Mediului, al ministrului Sănătății și al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului nr. 522/798/317/2003 pentru aprobarea Normelor privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile și compoziția mierii, care transpune Directiva 2001/110/CE, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, pe etichetă trebuie precizate țara sau țările de origine de unde s-a recoltat mierea. În cazul în care mierea provine din mai multe state member ale UE sau țări terțe, pe etichetă poate fi scris „amestec de miere provenită din UE”, „amestec de miere provenită din afara UE”, „amestec de miere provenite din UE și din afara UE”.

Polenul, fiind un element constitutiv natural specific al mierii, nu este considerat ingredient. Totodată, nu se poate îndepărta nici polenul, nici alt element constitutiv specific al mierii, cu excepția cazului în care acest lucru nu poate fi evitat în momentul îndepărtării materiilor străine organice sau anorganice, se mai precizează în documentul citat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE