În intervalul 18 – 24 decembrie 2013 va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, la nivelul întregii ţări. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între -7…7°C, în majoritatea regiunilor agricole, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C, potrivit prognozei agrometeorologice realizată de ANM.

Temperatura maximă a aerului se va situa între -3…11°C, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -12…3°C, pe aproape întreg teritoriul agricol, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni, unde se va produce brumă şi îngheţ la sol.

Se prognozează precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), nesemnificative din punct de vedere agricol, însoţite de intensificări temporare ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare şi apropiate de optim, în aproape toate zonele de cultură, cu excepţia unor suprafeţe agricole din centrul Dobrogei, unde izolat se vor înregistra deficite de apă în sol.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, la speciile de toamnă se va menţine starea de repaus vegetativ în majoritatea zonelor de cultură, cu excepţia unor areale agricole din jumătatea de sud a ţării, unde procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor evolua uşor mai lent.

Funcţie de data semănatului, la culturile de toamnă (orz şi grâu) se vor semnala răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%). Pe ansamblu, starea de vegetaţie a plantelor va fi medie şi bună în semănăturile efectuate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă la culturile înfiinţate tardiv.

Sub aspect fenologic, rapiţa înfiinţată în epoca optimă va parcurge predominant faza de înfrunzire (5-13 frunze), cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor în general bună şi medie.

Speciile pomicole şi viticole îşi vor continua repausul biologic, acestea având în general o bună rezistenţă la condiţiile de iernare.

Pe ansamblu, lucrările agricole specifice (arături, fertilizări, etc.) se vor desfăşura cu dificultate.

Recomandări:

  • Continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la cerealierele de toamnă;
  • Administrarea îngrăşǎmintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la speciile de toamnǎ semănate în epoca optimă;
  • Lucrǎri de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole.