Anul viitor, Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) devine și furnizor de energie electrică, ceea ce înseamnă că poate să vândă energia la prețul de achiziție, către fermierii care își irigă terenurile.
„Problema preţului energiei este complicată şi greu de rezolvat. Vom încerca prin măsurile pe care le luăm să facem ca valoarea unei mii de metri cubi de apă să fie cât mai aproape de preţul de producţie, să fie cât mai avantajos pentru utilizatori. Şi în acest sens, prin ordonanţa 79/2013, Agentia de Îmbunătăţiri Funciare a căpătat posibilitatea să devină furnizor de energie electrică. Asta înseamnă că va putea să cumpere energie electrică direct de la producător şi să o furnizeze către organizaţiile utilizatorilor de apă”, a declarat Valentin Apostol, director în Ministerul Agriculturii, transmite Mediafax.
Ca urmare a aplicării acestei măsuri din 2014, preţul unui mwh va scădea cu circa 30%, ceea ce va duce la reducerea preţului apei, dar cu un ritm mai mic. Apostol mai spune că Uniunea Europeană a acceptat reabilitarea a 220.000 de hectare de irigaţii,suma care urmează să fie alocată fiind de 25 milioane euro. Se vor înlocui 550 de agregate de pompare.
Organizaţiile utilizatorilor de apă au la dispoziţie prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 fonduri de 325 de milioane de euro. Fondurile sunt destinate celor care au în exploatare sisteme de irigaţii şi vor putea fi accesate pe baza unor programe transmise Ministerului Agriculturii, care este posibil să fie gata prin ianuarie-februarie 2014.
Ministerul Agriculturii urmăreşte îmbunătăţirea sistemelor de irigaţii, pe o suprafaţă de 800.000 de hectare. România dispune de o suprafață agricolă de 9,4 milioane de hectare. În 1945 s-a început lucrul la sistemul național de irigații, iar, în 1989, 3,1 milioane de hectare erau irigate. După aceea, lipsa fondurilor, dezinteresul, atât a autorităților, cât și a agricultorilor, furturile au condus la scăderea suprafeței irigate la numai 141.244 de hectare în 2012.