Pretul porumbului, in crestere libera. Care sunt ultimele cifre?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Luni, cotatiile porumbului au inregistrat o noua crestere importanta pe piata europeana. Blocajul porturilor ucrainiene, dar si inchiderea Marii Azov au adus operatorii in situatia de a cauta solutii de rezerva, noteaza AFP.

In jurul orei 12.30 GMT, pe platforma Euronext, tona de porumb cu livrare in luna martie s-a apreciat cu 31,75 euro, pana la 321 de euro, iar cea cu livrare in luna iunie s-a apreciat cu 15,75 euro, pana la 284 de euro.

Cotatiile la grau s-au apreciat si ele, dar intr-o masura mai mica, castigand 21,25 euro, pana la 311,25 euro pe tona de grau cu livrare in luna martie.

Pe o harta care arata navigatia navelor cargo, publicata de firma Inter-Courtage, se putea constata luni dimineata ca “Marea Azov este in continuare interzisa navigatiei, iar porturile ucrainene sunt de facto blocate”.

Citeste si: Cerintele ASFOR privind comertul cu lemn: “legislatia contine multe erori”

Operatorii urmaresc modul in care evolueaza incarcarea navelor in porturile rusesti de la Marea Neagra, precum si in Romania si Bulgaria.

Insa, pietele sunt in continuare intr-o stare de incertitudine cand vine vorba de comertul cu cereale rusesti, de eventualele dificultati logistice si mai ales cu privire la “consecintele sanctiunilor europene care ar putea bloca tranzactiile”, a declarat Sébastien Poncelet, analist la Agritel (Argus Media France).

Daca in cazul graului pare posibil, cel putin pe termen scurt, ca diminuarea livrarilor din Ucraina si Rusia sa fie compensata de alte state, in special de Franta, problema in cazul porumbului este una de disponibilitate.

In opinia brokerului Damien Vercambre (de la firma Inter-Courtage) “am intrat intr-un proces indelungat, in conditiile in care Ucraina a fost scoasa din joc pentru o perioada nedeterminata”.

Potrivit acestuia, “in acest sezon au mai ramas de exportat 10-12 milioane de tone de porumb din Ucraina, din care o mare parte era destinata Europei. In mod traditional jumatate din porumbul important de Europa provine din Ucraina”.

“Dupa China, principalii cumparatori de porumb ucrainean sunt Tarile de Jos si Spania, care ar putea sa se reorienteze spre porumbul francez”, estimeaza Sébastien Poncelet, care precizeaza insa ca rezervele Frantei nu sunt considerabile.

Potrivit analistilor, piata cerealelor va fi marcata in continuare de volatilitate in functie de modul in care va evolua pe teren criza ruso-ucraineana.

“Va trebui sa luam cu o mare precautie cotatiile afisate in acest context, cursul evoluand cu mai multe procente in decurs de cateva minute”, subliniaza analistii de la Agritel.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE