O masura de finantare din PNDR care s-a bucurat de mult succes anul trecut este fara indoiala submasura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, in cadrul careia fermierii au posibilitatea sa acceseze fonduri europene in valoare de 15.000 euro pe proiect.
Sprijinul va fi utilizat pentru realizarea Planului de Afaceri si activitatea economica desfasurata de beneficiar.
Cheltuielile propuse in Planul de Afaceri, inclusiv capitalul de lucru, achizitia de teren sau material biologic, efectuare de studii precum cel pentru sectorul pomicol, sau privind potentialul agricol precum si activitatile relevante pentru implementarea corecta a Planului de Afaceri aprobat pot fi eligibile, indiferent de natura acestora, se arata in Ghidul solicitantului, aferent submasurii 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici.
Conform prevederilor Capitolului 14 „Informatii privind complementaritatea” din PNDR 2014- 2020, cu privire la evitarea dublei finantari, nu pot fi finantate prin PNDR actiunile eligibile prin Programul National de sprijin al Sectorului Vitivinicol 2014-2018 (PNS – aprobat prin HG nr.578/2014, cu modificarile si completarile ulterioare) si/sau Programul National Apicol (PNA – aprobat prin HG nr.1050/2013, cu modificarile si completarile ulterioare).
Actiunile sprijinite prin PNA si PNS se regasesc pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Planul de Afaceri poate prevede orice alte actiuni pentru apicultura si/sau sectorul vitivinicol, cu conditia ca aceste actiuni sa nu fie dintre cele eligibile prin PNS sau PNA, insa viabilitatea Planului de Afaceri va fi demonstrata prin descrierea coerenta a modului de gestionare, inclusiv economica a exploatatiei si, daca este cazul, vor fi prezentate cheltuielile efectuate in trecut sau in prezent cu finantare din unul dintre cele doua programe, sau ambele, dupa caz, având in vedere ca NU exista interdictii cu privire la accesarea simultana a PNDR cu PNS si/sau PNA. In acest mod, se asigura evitarea dublei finantari, conform directivelor europene si completarea actiunilor necesare din cele doua fonduri (FEADR si FEGA), respectiv asigurarea complementaritatii dintre programe.
Beneficiarii acestei submasuri sunt fermierii, care detin in proprietate sau folosinta o exploatatie agricola incadrata in categoria de ferma mica, mai exact cu o dimensiune cuprinsa intre 8.000 – 11.999 SO (valoarea productiei standard).
Sprijinul nerambursabil este de maxim 15.000 Euro si se acorda in doua transe astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finantare si 25% din cuantumul sprijinului in maximum 3 ani de la primirea deciziei de finantare. Sprijinul se va acorda pe o perioada de 3/ 5 ani (perioada de 5 ani se aplica doar pentru sectorul pomicol).