Petre Daea, despre interzicerea exporturilor din Ucraina: fermierii nu vor fi afectati

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunta ca a semnat o scrisoare catre blocul comunitar, semnata de Bulgaria, Ungaria, Polonia si Slovacia in care se solicita restrictionarea exporturilor de produse din Ucraina si prelungirea acestui termen si dupa 5 iunie.

Ministrii Agriculturii din cinci state membre UE – Bulgaria, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia – au cerut intr-o scrisoare blocului comunitar sa modifice si sa extinda reglementarile care restrictioneaza importul de produse agricole ucrainene, a anuntat recent agentia poloneza de presa PAP, citand surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, transmite Reuters.

Potrivit ministrului Agriculturii, Petre Daea, Romania a solicitat prelungirea termenului, 5 iunie fiind data la care expira perioada pana la care importurile de cereale din Ucraina sunt suspendate.

„Este o solicitare generata de faptul ca peste catva timp intram la recoltat, iar o mare cantitate de cereale este inca in magaziile fermierilor.

Citeste si: APIA: sprijin de peste 4 milioane de lei pentru crescatorii de animale. Cine beneficiaza?

Aceste magazii trebuie eliberate prin valorificarea stocurilor existente in asa fel incat sa avem loc pentru depozitarea noilor recolte.

Acesta este rationamentul pentru care am gandit necesar sa se prelungeasca, pentru ca mai sunt doua saptamani de zile si iata ca ajungem la 5 iunie si trebuie prelungit acest termen”, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii.

Acesta a precizat ca masura propusa vine in sprijinul fermierilor romani care astfel nu se vor mai confrunta pe piata autohtona cu o concurenta a produselor din Ucraina.

„Pozitia Romaniei este ca doreste, alaturi de alte state (…) aflate in proximitatea razboiului, sa aiba posibilitatea sa isi valorifice cantitatile din stoc pentru a putea face loc productiilor noii recoltate peste cateva luni de zile.

Dorim sa nu fie afectati agricultorii prin astfel de masuri, aceasta este situatia. Nu vor fi afectati in conditiile in care prelungim.

Dorim sa nu fie afectati fermierii prin prelungirea acestui termen care inseamna oprirea importului de cereale si care sa nu vina pe piata in concurenta cu produsele noastre”, a transmis Petre Daea.

Comisia Europeana a adoptat in 2 mai masuri preventive exceptionale si temporare privind importurile unui numar limitat de produse din Ucraina, sub garantia exceptionala a Regulamentului privind masurile comerciale autonome.

Masurile au intrat in vigoare in data de 2 mai si vor fi in vigoare pana la 5 iunie 2023.

Aceste masuri sunt necesare avand in vedere circumstantele exceptionale ale blocajelor logistice grave cu care se confrunta cinci state membre ale Uniunii Europene.

Masurile vizeaza doar patru produse agricole – grau, porumb, rapita si seminte de floarea soarelui – originare din Ucraina.

Masurile adoptate urmaresc atenuarea blocajelor logistice care implica aceste produse in Bulgaria, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia.

In aceasta perioada, graul, porumbul, rapita si semintele de floarea soarelui originare din Ucraina pot continua sa circule liber in toate statele membre ale Uniunii Europene, cu exceptia celor cinci state mentionate din prima linie.

Comisia Europeana a anuntat ca este pregatita sa reimpuna masuri preventive dupa expirarea actualului Regulament privind masurile comerciale autonome la 5 iunie 2023, atata timp cat situatia exceptionala continua.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

Pescuitul la caras: sfaturi esentiale

Bucuria pescuitului la caras consta intr-o combinatie de tehnica, rabdare si cunostinte. Pentru a-ti imbunatati experienta de pescuit la caras,

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE