septembrie 30, 2022

Noi prevederi au intrat in vigoare pentru zilieri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

De curand, noi prevederi privind munca zilierilor au fost aprobate de seful statului. Mai exact, este vorba despre prelungirea perioadei in care se presteaza munca ziliera de la 90 la 180 de zile cumulate intr-un an calendaristic pentru activitatile din domeniul cresterii animalelor.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care prevede prelungirea perioadei in care se presteaza munca ziliera de la 90 la 180 de zile cumulate intr-un an calendaristic pentru activitatile din domeniul cresterii animalelor, potrivit Agerpres.

Astfel, seful statului a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri.

„Niciun zilier nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu exceptia zilierilor care presteaza activitati in domeniul cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, precum si activitati sezoniere in cadrul gradinilor botanice aflate in subordinea universitatilor acreditate; in cazul acestora, perioada nu poate depasi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic”, potrivit legii.

Legea mai prevede ca trebuie sa se plateasca zilierului remuneratia cuvenita prin orice mijloc de plata admis de lege la sfarsitul fiecarei zile.

Plata remuneratiei poate fi realizata si cel mai tarziu la sfarsitul saptamanii sau al perioadei de desfasurare a activitatii, respectiv lunar, in situatia in care angajarea depaseste 30 de zile, numai cu acordul exprimat in scris de catre zilier si beneficiar.

Tot miercuri, seful statului a semnat decretele pentru promulgarea Legii privind unele masuri pentru imbunatatirea exercitarii pe teritoriul Romaniei a drepturilor conferite in contextul liberei circulatii a lucratorilor in cadrul Uniunii Europene si a Legii pentru modificarea art. 456 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Numerosi producatori din intreaga tara ne semnaleaza frecvent ca forta de munca de care au nevoie, in special pentru recoltare, devine de la an la an tot mai redusa.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE