Ministrul Oros, despre suspendarea exporturilor de cereale: se poate decide relaxarea sau suspendarea exporturilor si pentru alte produse

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Masura prin care s-a decis suspendarea exporturilor de cereale in afara spatiului comunitar poate fi modificata oricand, in functie de modul in care evolueaza situatia din prezent, insa oricand pot fi luate alte decizii, de relaxare sau de suspendare a exporturilor pentru alte tipuri de produse, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

„Masurile pe care le-am luat le putem modifica in functie de ceea de se intampla, in functie de evolutia lucrurilor. Masurile vor fi graduale. Oricand putem lua si alte decizii, de relaxare sau, dimpotriva, de suspendarea exporturilor altor produse de baza, daca vom considera ca este necesar, pentru ca fiecare guvern in aceasta perioada isi face calculele, fiecare guvern incearca sa se asigure ca cetatenii tarii sale au tot ceea ce le trebuie. Nu stim exact cat va dura aceasta criza si, de aceea, noi trebuie sa ne asiguram ca sunt suficiente alimente de baza pe toata perioada crizei”, a spus Adrian Oros.

Oros: decizia de suspendare nu a fost una usoara

Ministrul a mai precizat ca decizia de suspendare a exporturilor nu a fost una usoara, in contextul tratatelor bilaterale si a contractelor incheiate.

„Cu siguranta ca aceasta decizie a provocat deranj pentru unii traderi, chiar si pentru unii dintre marii fermieri, dar economia Romaniei trece, la fel ca si cea a Europei, prin momente grele si la un moment dat trebuie luate decizii. Am monitorizat inca de la inceputul crizei stocurile. Principala noastra misiune aici este sa asiguram securitatea alimentara a cetatenilor. Noi trebuie sa avem certitudinea ca romanii au si vor avea pe masa paine si toate produsele de baza la preturi corecte. Am spus inca de la inceput ca prin aceasta situatie dificila trebuie sa trecem cu totii: si producatorii si procesatorii si comerciantii si consumatorii. Nimeni nu trebuie sa profite prin declaratii sau gesturi iresponsabile de aceasta perioada grea. Fac apel la toti cei care in ultima perioada au castigat bani frumosi din agricultura, pentru ca au terenuri concesionate la redevente nu foarte mari, beneficiaza de subventii uriase si acum trebuie sa participe la acest efort comun impreuna cu toti cetatenii, cu Guvernul Romaniei, la traversarea acestei perioade grele”, a mai spus seful MADR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE