Ministrul Agriculturii: Subventiile pentru crescatorii de animale pot ajunge si la 500 de euro pe cap de vaca

Facebook
Twitter

Platile pentru crescatorii de animale vor incepe in data de 25 mai, iar Romania va avea subventii foarte mari, cel putin la bovine, unde este posibil ca sprijinul sa ajunga si la 500 de euro pe cap de vaca, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, potrivit Agerpres.

„Din programarea pe care o avem pentru cei care au numai animale, platile vor incepe din 25 mai. Va garantez ca acest termen se va respecta si, in mod cert, in cel mai scurt timp vor fi efectuate platile. Intr-adevar, producatorul nu poate fi multumit pentru ca in anii anteriori se plateau mai devreme. Asta este vestea mai putin buna — ca incepem la 25 mai, insa vestea buna este ca la bovine, cel putin, Romania va avea subventii foarte mari. Am discutat chiar zilele trecute cu Comisia Europeana si putem ajunge teoretic, posibil si practic, chiar catre 500 de euro la sprijinul cuplat in zootehnie pe cap de vaca. Nu intru in amanunte de ce si cum, dar, repet, sumele vor fi foarte bune. Cert este ca in viitor nu vor mai fi nici intarzieri”, a declarat Achim Irimescu.

Seful MADR a mai precizat ca o alta veste buna pentru fermieri se refera la accesul pe pasuni pentru asociatiile si cooperativele constituite cu „bune intentii”, nu doar pentru accesarea fondurilor europene.

„Initial, conform unei interpretari pe fermierul activ, am vrut sa scoatem accesul pe pasuni al asociatiilor si cooperativelor, iar, ulterior, am studiat mai pe indelete ce se intampla si am ajuns la concluzia ca vom permite accesul in continuare, pentru ca este nevoie de acele cooperative constituite cu bune intentii, pentru a face ceva pentru membrii cooperativelor — si asta ne dorim cu totii. Am mai spus ca un Anuar al cooperativelor din anul 1938 arata ca erau peste 500 de cooperative mari in Romania, in agricultura de atunci”, a mai spus ministrul.

Conform anunturilor anterioare facute de seful MADR, plata subventiilor pentru sectorul vegetal va incepe din 8 aprilie, iar din 25 mai se vor face plati pentru cei din zootehnie, care detin doar animale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE