Ministrul Agriculturii: Preluarea Albalact nu ar trebui sa reprezinte o problema pentru piata

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, este de parere ca recenta achizitie a producatorului roman de produse lactate „Albalact” de catre compania franceza „Lactatis” nu ar trebui sa reprezinta o problema pentru piata romaneasca de profil, precum nici pentru angajatii firmei, relateaza Agerpres.

„Daca ne uitam la ce s-a intamplat cu achizitiile Lactalis anterior, pentru ca nu este prima firma romaneasca cumparata de francezi, sper ca impactul sa fie pozitiv, sa insemne prezenta Albalact prin Lactalis, nu doar in Romania, ci si in Europa. In mod normal (preluarea — n. r.) ar trebui sa insemne retehnologizare si o piata mai buna si sper sa se concretizeze in acest sens. (…) Avand in vedere ca Albalact a fost o firma cu un lapte si cu produse de foarte buna calitate, nu cred ca ar trebui sa fie o problema pentru piata, pentru angajatii companiei respective, chiar daca stim cu totii ca exista intotdeauna acel sentiment ca nu mai este firma locala. Lactalis este prezenta in Romania si componenta Lactalis Romania este firma romaneasca, chiar daca e vorba de o multinationala”, a declarat recent ministrul Agriculturii, potrivit sursei citate.

Totodata, seful MADR a mai precizat ca in cadrul unor astfel de achizitii, Consiliul Concurentei stabileste „cat la suta din piata va detine noul competitor si daca devine major player, daca va detine sau nu monopolul pe piata romaneasca. Nu ne dorim, fireste o asemenea situatie de monopol”.

Saptamana trecuta a fost facuta publica stirea potrivit careia producatorul roman de produse lactate „Albalact” a fost cumparat de gigantul francez Lactalis, care va plati peste 400 de milioane de lei pentru 70 la suta din actiuni. Ulterior, compania franceze a anuntat ca va faca o oferta pentru a prelua si restul de 30 la suta din actiuni.

Producatorul roman Albalact are circa 1.000 de angajati, doua fabrici de procesare, precum si o cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE