Laptele românesc, bun de dat la porci, în lipsa unor procesatori care să îl preia

Facebook
Twitter

Camera Agricolă Mehedinți are în vedere construirea unei fabrici de lapte prin PNDR. Până atunci, fermierii aruncă laptele la porci, pentru că nu au cui să îl livreze.

Crescătorii de bovine din Mehedinţi se plâng că nu au unde să valorifice laptele fiindcă în judeţ nu există o fabrică de procesare a laptelui sau, cel puţin un centru de colectare. În aceste condiţii, mulţi crescători de animale spun că aruncă laptele şi sunt acum în pragul falimentului, informează mhalert.ro.

Deşi există un efectiv suficient de mare de bovine, care ar putea asigura laptele necesar unei fabrici de profil, pe piaţa din Mehedinţi nu a apărut niciun întreprinzător interesat să investească în acest sector. Şi cum vechea fabrică de lapte s-a închis, fermierii din Mehedinţi valorifică laptele pe unde apuc, marea majoritate folosindu-l în familie.

„Avem cinci capete de vaci, patru olandeze şi una brună, este foarte greu, am plecat de la zero. Laptele e foarte greu de procesat, pur şi simplu îl dăm la porci, mai dăm puţin prin sat pe la vecini, dar nu avem nimic de câştigat, mergem mai mult în pierdere fiindcă nu avem unde să-l procesăm. Mai multă risipă este decât câştig”, se plânge un Sorin Tătaru, un mic fermier din satul Dedoviţa Nouă, comunei Şimian.

Sorin Tătaru spune că pentru ca ferma sa de animale să aducă profit ar fi necesar cel puţin un centru de colectare a laptelui.

Potrivit Direcţiei Agricole Mehedinţi, în judeţul Mehedinţi există un efectiv de aproape 32.000 de bovine, din care 16.840 vaci de lapte. Însă, cum fabrica de industrializare a laptelui nu mai există, oamenii sunt obligaţi să lucreze cu alţi procesatori din alte judeţe.

„În anumite zone ale judeţului vin maşinile şi ridică laptele unde sunt mai multe vaci, în alte zone, producătorii mai mari au deschis dozatoare de lapte în piaţa centrală din oraş, iar ceilalţi se descurcă cum pot, procesează laptele în gospodărie, fac brânză, smântână, unt şi probabil constituie o bună parte din hrana zilnică acest lapte”, spune directorul Direcţiei Agricole Mehedinţi, Ştefan Răceanu, citat de mhalert.ro.

Diectorul Direcţiei Agricole Mehedinţi vorbeşte şi despre lipsa unei organizări a fermierilor, care nu au înţeles că doar uniţi într-o asociaţie pot să-şi apere interesele şi să obţină mai uşor fonduri pentru dezvoltare.

Cornel Stroescu, preşedintele Camerei Naţionale Agricole şi, totodată, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Mehedinţi, spune că singura soluţie viabilă este înfiinţarea unui punct de colectare a laptelui cu fonduri de la PNDR. În opinia sa, ar trebui să existe la nivel naţional o strategie de procesare a laptelui.

Fermierii care se asociază și integrează producția vor beneficia de finanțări nerambursabile de până la 90% din valoarea proiectului realizat cu fonduri europene pentru agricultură disponibile prin noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE