Cultura de floarea-soarelui are un rol important in agricultura romaneasca, cu utilizari ce variaza de la producerea uleiului vegetal de calitate si hrana animalelor pana la aplicatii in industriile oleochimica si energetica. Insa, cheia pentru o recolta productiva si de calitate consta in alegerea hibridului potrivit, adaptat atat obiectivelor de productie, cat si conditiilor zonei de cultivare.
Alegerea unui hibrid performant optimizeaza randamentul si asigura o cultura robusta, capabila sa faca fata provocarilor climatice, bolilor si daunatorilor pentru obtinerea unei productii stabile.
In continuare, vei descoperi cinci aspecte-cheie ale folosirii hibrizilor de floarea-soarelui pentru obtinerea unui randament optim in sezonul viitor.
1. Beneficiile folosirii unor hibrizi de calitate
Calitatea semintelor influenteaza 50% din impactul economic al culturii de floarea-soarelui. Pentru o recolta sanatoasa si bogata, alege hibrizi floarea-soarelui de calitate, care sa aiba o dezvoltare rapida si sistem radicular puternic, ce permite absorbtia apei si a mineralelor, asigurand astfel stabilitate, in special in conditiile de seceta, cum ar fi hibrizi Clearfield® si Clearfield® Plus.
O alta caracteristica a unui hibrid de calitate este toleranta la boli, aspect care contribuie semnificativ la combaterea integrata a acestora. Printre cele mai pagubitoare boli care pot afecta cultura de floarea-soarelui intalnim:
- verticilioza (Verticillium Dahliae);
- mana (Plasmopara Halstedii);
- patarea bruna (Phomopsis);
- alternarioza (Alternaria Helianthi);
- putregaiul alb (Sclerotinia Sclerotiorum);
- rugina (Puccinia Helianthi).
In plus, hibrizii de calitate sporesc capacitatea de productie si continutul de ulei din seminte, in timp ce ofera rezistenta excelenta la factorii de mediu si la cadere. Mai mult, tehnologia confera o rezistenta foarte buna la anumite specii de buruieni-problema, dificil de combatut, cum ar fi ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) sau lupoaia (Orobanche cumana).
2. Opteaza pentru tipul de hibrid potrivit sistemului de productie ales
O cultura de floarea-soarelui necesita un sistem de productie adecvat. Spre exemplu, sistemul Clearfield® este o solutie eficienta de combatere a buruienilor si a parazitului Orobanche spp. (lupoaia), in timp ce asigura productii ridicate. Avantajul acestui sistem il reprezinta utilizarea erbicidului Pulsar® 40, cu spectru larg de actiune, la hibrizii de calitate superioara, toleranti la acesta. Sistemul Clearfield® combina genetica avansata si erbicidul Pulsar® 40, usor de aplicat, oferind o solutie integrata eficienta.
De asemenea, sistemul de productie Clearfield® Plus pentru floarea-soarelui aduce fermierilor avantaje esentiale: control eficient si sigur al buruienilor, hibrizi avansati pentru productii ridicate si flexibilitate in aplicare. Acest sistem include erbicidul Pulsar® Plus, cu o combinatie unica de substante active si auxiliare care imbunatatesc retentia si absorbtia in plante, maximizand controlul buruienilor mono si dicotiledonate si oferind o protectie durabila pentru cultura de floarea-soarelui.
3. Tine cont de zonele de favorabilitate
Pentru ca fiecare zona geografica are caracteristici climatice si pedologice care pot influenta performanta hibrizilor de floarea-soarelui, trebuie sa alegi hibrizii care sunt adaptati la conditiile specifice ale regiunii tale. Cele mai potrivite zone pentru cultivarea hibrizilor sunt:
- Campia Romana si Dobrogea (zona I), in special pe soluri cernoziom, si Campia de Vest;
- Lunca Dunarii (zona II);
- Campia Romana si Dobrogea, pe soluri preluvosoluri roscate si cernoziomuri, inclusiv pe soluri balane (zona III) in Dobrogea;
- Campia Gavanu-Burdea, Campia Leu-Rotunda si Campia Plenita (zona IV), cu cernoziomuri levigate si preluvosoluri roscate;
- Campia Jijiei, Podisul Barladului si Campia Transilvaniei (zona V);
- Podisul Moldovenesc, Piemonturile Vestice si Piemontul Getic sudic (zona VI).
4. Alege hibrizii potriviti, in functie de obiectivul de productie
Cultura de floarea-soarelui are multiple utilizari: atat pentru obtinerea uleiului, cat si pentru hrana animalelor sau diverse industrii, precum si consumul direct sau in produse de patiserie. Cu toate acestea, scopul principal este acela de obtinere a uleiului, iar in acest sens poti folosi hibrizi din sistemele mentionate mai sus.
5. Optimizeaza potentialul hibrizilor cu un regulator de crestere si fungicid
Un regulator de crestere eficient, asa cum este Architect®, imbunatateste arhitectura tulpinii si ofera stabilitate plantei, reduce fenomenul de cadere a plantelor, imbunatateste rezistenta acestora la stres si arsurile solare si combate principalele boli, rezultatul fiind cresterile substantiale de productie obtinute.
Acest regulator de crestere cu proprietati fungice are o formulare complexa si actioneaza atat ca arhitect al plantelor, cat si ca fungicid datorita celor trei substante active din compozitia sa: piraclostrobin, clorura de mepiquat si prohexadion calciu. Produsul se aplica atunci cand plantele au intre 8 si 12 frunze complet dezvoltate (BBCH 31/18 – 33) in doza de 1,2 l/ha in amestec cu adjuvantul Turbo in doza de 0,6 kg/ha.
In concluzie, investitia in hibrizi de calitate, adaptati regiunii si obiectivelor tale de productie, va contribui semnificativ la succesul culturii. Cu o abordare strategica vei reusi sa obtii recolte de calitate si vei contribui la cresterea eficientei si profitabilitatii pe termen lung.
Sursa foto: Freepik