Idei de afaceri: accesarea fondurilor europene poate genera triplarea vanzarilor

Facebook
Twitter

Printr-un proiect derulat cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura, o intreprindere din Feldioara, Brasov, a accesat aproape 100.000 de euro.

Beneficiarul proiectului, finantat prin Masura 312 – „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi”, este SC Eco Irigatii SRL. Necesitatea investitiei intreprinse de SC Eco Irigatii SRL a  avut la baza mai multe argumente. Din perspectiva stadiului de dezvoltare tehnica si logistica a firmei nou infiintate,  asigurarea dotarilor pentru realizarea serviciilor devine esentiala, potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. Echipamentele au fost alese astfel incat amenajarea peisagistica sa fie adaptata cerintelor de suprafata si de timp de executare a lucrarilor.

In ceea ce priveste capacitatea competitionala, beneficiarul va putea face fata concurentei numaiprin prestarea unor servicii de calitate, prin utilizarea unor echipamente de ultima generatie si prin reducerea costurilor de manopera, inlocuind munca manuala cu cea mecanizata. Toate acestea,   coroborate cu oportunitatea de a obtine un ajutor financiar nerambursabil prin intermediul masurii 312, l-au determinat pe beneficiar ca la finele lui  2012 sa acceseze Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013.

Prin proiectul  derulat cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura, disponibile prin PNDR, cu o valoare totala de 142.000 de euro (finantarea nerambursabila fiind de 99.960 de euro), beneficiarul indeplineste obiectivele privind capacitatea firmei de a oferi servicii eficiente si cu   echipamente performante in domeniul amenajarii si intretinerii spatiilor verzi, atingerea unei cifre de afaceri de 525.042 de lei in urmatorii cinci ani de la implementare, asigurarea profitabilitatii firmei,  crearea a patru locuri de munca in spatiul rural si respectarea principiilor dezvoltarii durabile si egalitatii de sanse atat in deciziile investitionale, cat si in desfasurarea activitatii.

Pentru atingerea acestor obiective au fost achizitionate o masina de aerat, una pentru decopertat si o alta de tuns gazonul, o masina de aspirat iarba si o instalatie de irigat cu tambur si aspersor. In plus, in urma implementarii proiectului derulat cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura, beneficiarul poate realiza amenajari peisagistice noi, de la stadiul de concept al modului de organizare a spatiului pana la aducerea gazonului insamantat sau a rulourilor de gazon la stadiul de maturitate dorit, precum si amenajari peisagistice de intretinere si reconditionare, ceea ce inseamna tunderea, aerarea gazonului si inlocuirea sau completarea anumitor portiuni.

„Prima cultura a fost gata pentru recoltare  in  2007, respectiv doua hectare, si  am tot crescut cu 20-30% in fiecare an, intr-un ritm care de-abia ne acoperea costurile. Dupa implementarea proiectului, incepand cu iulie 2014, am ajuns sa ne triplam suprafetele cultivate si vanzarile. Este clar ca am crescut si productia, dar si calitatea ei, avand sprijinul utilajelor noi si performante. Este vital pentru noi, ca societate,  sa accesam cat mai mult din aceste fonduri, pentru ca avem cu totii de castigat si recuperam astfel din decalajul fata de tarile dezvoltate”, spune beneficiarul proiectului derulat cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura.

Si prin noul PNDR pot fi accesate fonduri europene pentru achizitia de utilaje moderne.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE