PNDR: idei de afaceri cu fonduri europene

Facebook
Twitter

Printr-un proiect finanţat prin Masura 411.23 din vechiul PNDR, SC Ecomar Trans SRL din Vaslui a obtinut fonduri europene nerambursabile pentru amenajarea unei hale de conditionare si depozitare a produselor agricole.

Una dintre marile probleme ale fermierilor romani este lipsa spatiilor de depozitare. Daca ar avea unde pastra recolta, atunci ar putea sa o valorifice la preturi mai mari decat cele obtinute imediate dupa cules.

O solutie in acest sens o reprezinta fondurile europene nerambursabile disponibile prin PNDR. Spre exemplu, SC Ecomar Trans SRL din Vaslui, firma administrata de Marin Radu, a reusit sa implementeze un proiect in acest sens, potrivit RNDR. Situat intr-un sat din imediata apropiere a municipiului Barlad, depozitul are o capacitate anuala de 750 de tone si un volum total de 850 de m3. Investitia este foarte importanta, pentru ca aduce plus valoare produselor agricole. Astfel, fermierul nu mai este nevoit sa le vanda pe marginea drumului, la un pret mic.

Depozitul asigura pastrarea in stare proaspata, pentru o cat mai lunga perioada, atat a produselor din ferma proprie, cat si a unor cantitati insemnate de legume si fructe preluate de la micii fermieri din zona.

Dotat conform standardelor Uniunii Europene, proiectul isi accentueaza caracterul inovativ si prin folosirea energiei neconventionale furnizate de pompe de caldura si panouri fotovoltaice.

Prin noul PNDR, constructia de spatii de depozitare, cum sunt si silozurile, poate fi sprijinita prin intermediul submasurii 4.1 – „Investitii in exploatatii agricole”. Deocamdata, nu se mai pot depune proiecte, insa, potrivit secretarului de stat in MADR Sorin Radu, o noua sesiune de depunere a cererilor de finantare se va deschide cel mai tarziu in luna martie a anului 2016.

Aflati detalii despre submasura 4.1 de la acest link.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE