PNDR: 25.000 de euro pentru achizitia de utilaje agricole si dezvoltarea fermei

Facebook
Twitter

Printr-un proiect finantat cu fonduri europene nerambursabile prin Masura 112 – „Instalarea tinerilor fermier”, din vechiul PNDR, o firma argeseana a beneficiat de o infuzie de 25.000 de euro.

Societatea argeseana beneficiara a  acestui proiect derulat cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura a  fost  infiintata in  anul  2009,  domeniul  principal de  activitate fiind cultivarea cerealelor (orez), a plantelor leguminoase si a celor producatoare de  seminte oleaginoase. Cu o bogata  experienta in domeniu, ca urmare a desfasurarii de activitati agricole in ferma detinuta de parinti, beneficiarul fondurilor europene nerambursabile pentru agricultura s-a hotarat sa preia exploatatia familiala si sa o dezvolte.

Astfel, prin sprijinul primit, beneficiarul a urmarit cresterea suprafetei de teren cultivate si achizitionarea de utilaje agricole. Obiectivul general se incadreaza la imbunatatirea si cresterea competitivitatii sectorului agricol prin promovarea instalarii tinerilor fermieri si sprijinirea procesului de modernizare  in conformitate  cu  cerintele  pentru protectia mediului.

Obiectivul specific se refera la cresterea veniturilor exploatatiilor conduse de tinerii fermieri. Acest deziderat a fost realizat ca urmare a cresterii dimensiunii economice a exploatatiei cu 6 UDE, prin extinderea suprafetei cultivate de la 145,20 hectare, in momentul instalarii, la 170,20 hectare.

Principalele activitati realizate in cadrul  proiectului  au  fost arendarea a 25 de hectare de teren si  achizitia de utilaje agricole, respectiv a  unui cultivator si a unui utilaj de administrat ingrasaminte. De  asemenea, beneficiarul a avut in vedere sa foloseasca in cultura numai hibrizi selectionati, rezistenti la seceta si cu capacitate mare de  productie, si sa respecte timpul  optim de efectuare a lucrarilor agricole si dozele corespunzatoare de  ingrasaminte specifice fiecarei culturi, tinand cont de un program corect de rotatie a culturilor in cadrul asolamentului.

Prin investitiile realizate la nivelul fermei vegetale a fost imbunatatita calitatea produselor obtinute, a fost valorificata integral capacitatea de productie si a crescut randamentul resurselor utilizate, cu ajutorul tehnologiilor moderne si al mijloacelor tehnice perfectionate si nepoluante.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE